Комитетът по лекарствените продукти в хуманна медицина (CHMP) към Европейската

...
Комитетът по лекарствените продукти в хуманна медицина (CHMP) към Европейската
Коментари Харесай

EMA одобри първата генна терапия за лечение на хемофилия B

Комитетът по лекарствените артикули в хуманна медицина (CHMP) към Европейската организация по медикаментите (EMA) предложи издаване на условно позволение за търговия за лекарствения артикул за съвременна терапия (ATMP) Hemgenix (etranacogene dezaparvovec). Това е първата генна терапия за лекуване на тежка и умерено тежка хемофилия B. Хемофилия B е наследствено заболяване, което се дължи на нарушаване на кръвосъсирването, породено от непълен или цялостен недостиг на интензивността на фактор IX, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор. 

Hemgenix беше подсилен посредством схемата на EMA за предпочитани медикаменти PRIME, която обезпечава ранна и засилена научна и регулаторна поддръжка за медикаменти, които имат необикновен капацитет за справяне с неудовлетворените медицински потребности на пациентите.

Hemegenix e втората генна терапия за лекуване на хемофилия, утвърдена през тази година.

Неотдавна CHMP издаде също условно позволение за приложимост на Roctavian (valoctocogene roxaparvovec) - , наследствено заболяване, което се дължи на нарушаване на кръвосъсирването, породено от липса на фактор VIII.

Roctavian също получи зелена светлина посредством схемата на EMA за предпочитани медикаменти PRIME.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР