Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата

...
Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата
Коментари Харесай

ЕMA: Няма връзка между иРНК ваксините и автоимунния хепатит

Комитетът по лекарствена сигурност (PRAC) към Европейската организация по медикаментите (EMA) не откри причинно-следствена връзка сред имунизациите Comirnaty и Spikevax против COVID-19 и доста редките случаи на автоимунен хепатит (AIH), заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

От EMA напомнят, че това е съществено хронично възпалително положение, при което имунната система нападна и поврежда черния дроб. Симптомите на автоимунен хепатит варират доста и могат да включват пожълтяване на кожата, струпване на течност в краката - оток, или в корема - асцит, както и стомашно-чревни признаци.

Оценката на PRAC се основава на данни от здравна литература, разбор на случаи на автоимунен хепатит, непринудено докладвани в базата данни EudraVigilance и спомагателни данни и разбори, предоставени от титулярите на позволения за приложимост.

PRAC заключава, че наличните доказателства все още не постановат актуализиране на продуктовата информация за имунизациите. EMA ще продължи да следи от близко всички нови отчети и ще предприеме подобаващи ограничения, в случай че е належащо, твърдят от регулатора.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР