Комисията за защита на потребителите /КЗП/ от тази седмица започва

...
Комисията за защита на потребителите /КЗП/ от тази седмица започва
Коментари Харесай

Започва кампанията за проверки на зимни гуми

Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ от тази седмица стартира своята годишна акция за контрол на пазара автомобилни гуми.

Предстои да бъдат осъществени голям брой инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на търговци основани в онлайн пространството /интернет сайтове/.

Ще бъдат проверявани предпочитано зимните автомобилни гуми, клас C1, С2, и С3 според условията на правилник 2022/740 на Европейския парламент по отношение на етикетиране на гуми във връзка с горивната успеваемост и други параметри. В регламента са избрани нови правила, които се ползват от 1 май 2021 година

Той заменя предходния Регламент /ЕО/ № 1222/2009, използван от 2012 година Новите правила са разширени, с цел да обзет гумите за рейсове и камиони и вкарват варианти, с цел да покажат дали гумите са подобаващи за потребление при тежки снежни условия или в рискови климатични обстановки. По-конкретно, според Регламента на /ЕС/ 2020/740 етикетите на гумите би трябвало да дават подредба на характерностите на гумите за противодействие при придвижване, сцепление с влажна пътна настилка, както и два спомагателни параметъра за гумите, особено проектирани за потребление в сурови условия при съществуването на сняг и лед.

При нужда могат да бъдат взети проби от автомобилните гуми и изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория за определяне на сходство на оповестения клас в етикетите във връзка с равнище на звук, разход на гориво и сцепление с влажна настилка и други. Проверките в комерсиална мрежа стартират от тази седмица и ще продължат до края на месец ноември, съобщи dariknews.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР