Комисията за защита на конкуренцията върна обществена поръчка на Министерство

...
Комисията за защита на конкуренцията върна обществена поръчка на Министерство
Коментари Харесай

КЗК върна обществена поръчка заради свързана с Русия фирма

Комисията за защита на конкуренцията върна социална поръчка на Министерство на образованието и науката поради нарушение на глобите против Русия. В свое решение Комисия за защита на конкуренцията е постановила, че МОН е позволило непозволено до класиране свързаната с съветска благосъстоятелност компания „ Софтлайн “ вместо да я в профил от поръчката. Това е осъществено в нарушение на ограничаващите ограничения за свързани с Русия компании и лица, наложени от Европейски Съюз в частта на публичните поръчки. Нарушени са и други правила на Закона за публичните поръчки. 
Това излиза наяве от постановено на 1 декември, 2022 година решение на Комисия за защита на конкуренцията. Министерство на образованието и науката има право да апелира решението, само че не е ясно дали ще прибегне до такава мярка. 
Както „ Сега “ писа, компания „ Софтлайн “ се оказа реализатор по заварени контракти на доста български ведомства, както и участник по нови процедури, оповестени след налагането на глобите в региона на публичните поръчки. Сред новообявените процедури е и публичната поръчка на МОН за поддръжка и ръководство на средата за отдалечено образование на учениците. „ Софтлайн “ кандидатства по обособена позиция 2 – за поддръжка на средата, основана на Гугъл Workspace в конкуренция с „ Криейтив Тийм “, като бе класирана от комисия в МОН преди всичко. 
Решението за класиране на компанията е взето при доста противоречиви условия, които в този момент се удостоверяват и от решението на Комисия за защита на конкуренцията. Както „ Сега “ писа, в документите по поръчката категорично е конкретизирано, че в процедурата нямат право да вземат участие компании, нарушаващи рестриктивните мерки за липса на преобладаващо съветско присъединяване в собствеността. За да се подсигурява, че това е по този начин, от претендентите се изисква да подадат експлицитни заявления. Фирма „ Софтлайн “ също е подала такава декларация, само че на 26 август при инспекция на документите комисията в МОН установи, че тя не дава отговор на истината. Вместо да в профил компанията обаче, МОН и е дало 5 дни за премахване на нередности. Тези 5 дни са пораснали на цели 38 – като на 4 октомври компанията уведомява МОН, че има осъществена смяна в собствеността и към този момент покрива условията. 
С тези дейности МОН е нарушило и личните си условия, и закона. Неизпълнението на изискването, обвързвано със глобите, е съображение за премахване на компанията. Даденият период от 5 дни за разяснения не е следвало да се надвишава, още повече, че компанията не отхвърля данните за собствеността, а единствено прави друго тълкувание на глобите против Русия в тази част. По тази тематика – по какъв начин следва дас е ползват глобите, е имало обществено налична информация на страницата на Агенцията за публични поръчки. При тези обстоятелства МОН е следвало да в профил компанията след полученото от нея тълкувателно писмо, се споделя в решението на Комисия за защита на конкуренцията. С тези причини комисията анулира решението на МОН за класиране на компаниите и връща процедурата на стадий обзор на документите за определяне на сходство или противоречие с условията към претендентите. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР