Комисията за защита на конкуренцията установи в Пловдив. Общият размер

...
Комисията за защита на конкуренцията установи в Пловдив. Общият размер
Коментари Харесай

КЗК глоби с близо 400 000 лева фирми за саниране

Комисията за защита на конкуренцията откри в Пловдив. Общият размер на наложените наказания е 388 687 лева Глобените компании имат право да апелират.

Уличени са 30 компании, взели участие в санирането по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Около 10 от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 компании и/или обединявания, оповестява БНР.

По данни на Комисия за защита на конкуренцията сред 1 октомври 2015 година и 26 юни 2017 година компаниите са направили нарушаване на член 15, алинея 1 от Закона за защита на конкуренцията – за възбрана на всевъзможни съглашения за ограничение или нарушение на конкуренцията посредством директно или индиректно установяване на цени и други търговски условия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Санирането и строителството на автомагистрали са визитките на ГЕ...

Установено е, че участниците са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителя. Споразумението цели да се предотврати конкуренцията при подаването на предложения в процедурата, като дефинира печелившия участник по всяка обособена позиция и по този начин предопределя избора на възложителя.

Изводите на Комисия за защита на конкуренцията се основават на събрана електронна преписка сред участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

Освободен от глоба е един от участниците в картела, а санкцията на различен е понижена на половина поради подпомагане в следствието от страна на двете компании.

В края на 2019 година беше открит. Тогава глобени бяха общо 24 компании.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР