Комисията за защита на конкуренцията образува производство за установяване на

...
Комисията за защита на конкуренцията образува производство за установяване на
Коментари Харесай

КЗК проверява картел за производство на служебно облекло

Комисията за защита на конкуренцията образува произвеждане за определяне на вероятно съществуване на картелно съглашение, ориентирано към манипулиране на процедури за възлагане на публични поръчки с предмет произвеждане и доставка на служебно облекло и обувки, оповестява на страницата си антимонополният регулатор.

В осъществяване на един от главните цели за активността на комисията през 2022 година - битката против манипулирането на публичните поръчки, се образува произвеждане за определяне на вероятно осъществено нарушаване по член 15 от Закон за защита на конкуренцията от страна на „ Техномат Меркурий “ ЕООД, „ Кавалер Юнион 2001 “ ЕООД, „ Аполо “ ООД, „ Кристън “ ЕООД, „ Лортън “ ЕООД, Кооперация „ Трудово-производителна кооперация на инвалиди „ Здравоход “ и „ Краси Стил 8 “ ЕООД, изразяващо се в неразрешено съглашение за манипулиране на процедури за възлагане на публични поръчки.

Производството пред Комисия за защита на конкуренцията е формирано след сигнал на Министерството на защитата, в който се съдържат подозрения за антиконкурентно държание на участници в извършена социална поръчка за доставка на обувки. Възложителят е установил, че при двама от участниците в процедурата резултатите от изпитванията на моделите са с близки стойности, осъществени са в едни и същи органи за оценяване на сходството, едновременно, а показаните образци в процедурата са изцяло идентични.

При събиране на информация по отношение на ценовото и неценовото държание на посочените в сигнала лица, комисията откри сходно държание от страна на други икономически субекти при присъединяване им в публични поръчки с предмет „ доставка на обувки “ и „ доставка на работно облекло “.

В хода на предварителното изследване комисията откри подобен модел на държание - повишено ценообразуване при поредност от публични поръчки, показване на сходни документи и сходни ценови оферти. Установените условия в своята цялост пораждат основателно подозрение за съществуване на неразрешено съглашение сред проучваните предприятия за манипулиране на процедури за публични поръчки, което е задоволително съображение за формиране на произвеждане пред Комисия за защита на конкуренцията за определяне на вероятно осъществено нарушаване по Закона за защита на конкуренцията.

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР