Поредният трагичен случай, в който питбул уби собствената си стопанка

...
Поредният трагичен случай, в който питбул уби собствената си стопанка
Коментари Харесай

Докога на тази територия питбули и др. псета ще ядат хора?

Поредният драматичен случай, в който питбул умъртви личната си господарка във Варна, отново предизвика към разсъждения по този нашенски проблем – безотговорността на хората, които отглеждат най-хубавият другар на индивида. Един проблем предстои на коментиране до момента в който не бъде решен, а животът ни по тези географски ширини е пъстър с такива тематики. Защото безотговорността от години се стеле като плътна мъгла върху родната ни територия. Мисля, че тази болка у нас може и би трябвало да се лекува с яки санкции, наказания и санкции. Просто такава ни е народопсихологията, за жалост!

Помните ли какъв брой пъти през последните десетилетия медиите са алармирали за гибел на българи, породена от питбули и други кучета, в това число безпризорните?
А какъв брой пъти сте чели за нахапаните и обезобразени хора отново от четириногите? И за заболяванията, които пораждат като последици.
Не е обикновено в 21 век тези проблеми да нямат решение. Ясно е, че

не животните, а хората са виновни за сходни нещастия.

Както и по никакъв начин не звучи по евроатлантически, кучетата да ядат хората в страна, чиито политици имат искания и вършат поръчки да ни числят към „ белите “ страни.
Признавам, че не разбирам хората, които поради личния си нарцисизъм и други психологични нерешени проблеми, си вземат за домашни любимци огромни породи кучета, затварят ги в жилищата си и по през целия ден горките животинки се въртят в кръг там или ги оставят на терасата, най-малко с цел да облайват на воля. Преди и след работа гледачите на кучета ги водят на разходка, а някои ги пускат на воля, по разпоредбите на природата те се развъждат и като се родят дребните палета, отново „ жителят “ ги поставя в кашон и ги захвърля край кофата за боклук!?

Това нито ми е естествено, нито екологично – нищо друго не е с изключение на тормоз и принуждение над животинската природа.
Но е реалност, че като влезеш в който и да е парк, ще се натъкнеш преобладаващо на стопани на четириноги, които ги разхождат без каишки и намордници. Примерно, аз изпитвам смут да вляза в парка „ Света троица “, който другояче е доста добре поддържан от общината, тъй като

кучета с размери на телета тичат на воля по алеите, до момента в който стопаните им добродушно си къркат бира по пейките.

В този парк комай кучетата са повече от майките с деца, само че това е различен проблем.
В  добре уредената градска градина обаче, аз нито един път до момента не съм видяла жив контрольор или просто някакъв тип проверител, пазител на реда от тези, които устояваме на бюджетната хранилка. Регистрацията е друга добавка към нерешения публичен кахър с кучетата в страната ни. Като не ги записват по надлежния ред, притежателите им не носят никаква отговорност пред обществото.

Еднакво безконтролно е  на всички места в страната държанието на множеството притежатели на кучета.

Ето, тази млада жена, която бе убита от питбула си във Варна, се оказва, че е имала и предишни сигнали, че при животното й нещо не е наред, само че не е взела никакви ограничения. Да не загатвам отново, че да отглеждаш питбул в апартамент, е меко казано, белег за огромни проблеми и дефицити у двукракото. Имам другари, които отглеждат питбул в къщата си в Панчарево и осведомено мога да настоявам, че Арчи е най-хубавото куче на света. Дотам, че един път осиновеният им махленски котарак Симеончо го атакува по този начин, че едвам ги разтърваха. Изводът е елементарен – и за развъждането на куче се желае ум и обич.
През 2019 година депутатите одобриха корекция в Закона за ветеринарномедицинската активност и завишиха санкциите за притежателите на кучета, които ги разхождат без каишки и намордници до 1000 лева за най-агресивните породи. Поводът да се вкарат следващите ремонти в тази норма, бяха отново зачестилите тревожни сигнали за набези на кучета над хора. Пет години по-късно, както виждате, продължаваме да се въртим в този обаян кръг.
Та по тази причина запитвам, докога ще се зовем европейци, а ще се държим като ориенталци и не е ли извънредно време да се вкара някакъв ред в живота сред хората и кучетата?! Мисля, че това у нас може да стане единствено с яки санкции и санкции, досегашните очевидно са ялови, не се ползват, очевидно нямат никакъв резултат.

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на novini.bg и bunt.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР