Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ предяви на Топлофикация София“

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ предяви на Топлофикация София“
Коментари Харесай

КЗК е предявила на Топлофикация София твърдения за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ предяви на „ Топлофикация София “ ЕАД изказвания за осъществено нарушаване, изразяващо се в корист с господстващо състояние на пазара на транспорт на топлинна сила, включващ активността по присъединение на клиенти на топлинна сила за битови потребности към топлопреносната мрежа в гр.София, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите чрез налагане на нелоялни търговски условия. Това излиза наяве от оповестено през днешния ден на формалния уебсайт на комисията решение.

Комисия за защита на конкуренцията е открила, че от юли 2015 година „ Топлофикация София “ ЕАД подписва контракти за присъединение с одобрени мостри, в които в несъгласие на наредбите на Закона за защита на конкуренцията едностранно постанова на клиентите/инвеститорите три нелоялни търговски условия:

- да изградят за своя сметка енергийните обекти (присъединителен топлопровод, оборудванията към него и абонатна станция), нужни за присъединяването на клиенти на топлинна сила за битови нужди към топлопреносната мрежа.

- да дават за безплатно прилагане на топлопреносното предприятие  изградените от клиента енергийни обекти;

- да получат възнаграждение на цената на трансферираните енергийни обекти в топлинна енергия;

По своята същина първото изискване представлява налагане на голословни разноски, които според нормативната уредба би трябвало да бъдат поемани от „ Топлофикация София “ ЕАД. Другото изискване съставлява налагане на голословно обвързване на клиентите, в техен ущърб, да дават за безплатно прилагане енергийни обекти, които са построили със лични средства, за които според топлопреносното сдружение би трябвало да заплаща цена за прилагане съгласно личните си Общи условия и наредбите в Закона за енергетиката. Третото изискване голословно лишава строителите вложители от законоустановеното  им право да възвърнат инвестицията, която са създали, с цел да изградят енергийните обекти вместо Топлофикация София, защото те не се явяват крайни консуматори на топлинна сила и заради тази причина е  невъзможно да се възмездят чрез този натрапен им прийом, написа още в претекстовете на определението на Комисия за защита на конкуренцията.

Комисията смята, че  тези условия съставляват нелоялни търговски условия по смисъла на член 21, т. 1 от Закон за защита на конкуренцията, налагани от страна на дружество с господстващо състояние, които не са обосновани от справедливи условия, а ориентирани към добиване на финансови изгоди посредством експлоатиране на комерсиалните сътрудници въз основа на притежаваната пазарна мощност. Същите нямат друга законна цел, с изключение на употребата им, не са обективно нужни и налагането им би било невероятно от дружество, непритежаващо господстващо състояние.

В период от 30 дни получателите на определението и молителите имат право да показват писмени възражения по предявените изказвания. Срокът стартира да тече от деня на приемане на определението.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР