Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е предявила на "Топлофикация

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е предявила на "Топлофикация
Коментари Харесай

КЗК погна Топлофикация София за монопол

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е предявила на "Топлофикация София " ЕАД изказвания за осъществено нарушаване, изразяващо се в корист с господстващо състояние на пазара на транспорт на топлинна сила, включващ активността по присъединение на клиенти на топлинна сила за битови потребности към топлопреносната мрежа в София, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите чрез налагане на нелоялни търговски условия. Това оповестиха от Комисия за защита на конкуренцията.

Комисията е открила, че от юли 2015 година "Топлофикация София " ЕАД подписва контракти за присъединение с одобрени мостри, в които в несъгласие на наредбите на Закон за защита на конкуренцията едностранно постанова на клиентите/инвеститорите три нелоялни търговски условия. Тези условия са - да изградят за своя сметка енергийните обекти (присъединителен топлопровод, оборудванията към него и абонатна станция), нужни за присъединението на клиенти на топлинна сила за битови потребности към топлопреносната мрежа; да дават за безплатно прилагане на топлопреносното дружество построените от клиента енергийни обекти; да получат възнаграждение на цената на трансферираните енергийни обекти в топлинна сила.

По своята същина първото изискване съставлява налагане на голословни разноски, които според нормативната уредба "Топлофикация София " ЕАД следва да поеме по отношение на построяването на енергийните обекти, нужни за присъединение на клиенти на топлинна сила за битови потребности към топлопреносната мрежа. Другото изискване съставлява налагане на голословно обвързване на клиентите, в техен ущърб, да дават за безплатно прилагане енергийни обекти, които са построили със лични средства, за които според ЗЕ и Общите условия на "Топлофикация-София " ЕАД, топлопреносното сдружение следва да заплаща цена за прилагане. Третото изискване голословно лишава строителите вложители от законоустановеното им право да възвърнат инвестицията, която са създали, с цел да изградят енергийните обекти вместо "Топлофикация София ", защото те не се явяват крайни консуматори на топлинна сила и заради тази причина е невероятно да се възмездят посредством този натрапен им прийом.

Комисията смята, че тези условия съставляват нелоялни търговски условия, налагани от страна на дружество с господстващо състояние, които не са обосновани от справедливи условия, а ориентирани към добиване на финансови изгоди посредством експлоатиране на комерсиалните сътрудници въз основа на притежаваната пазарна мощност. Същите нямат друга законна цел, с изключение на употребата им, не са обективно нужни и налагането им би било невероятно от дружество, непритежаващо господстващо състояние, показват от комисията.

В период от 30 дни получателите на определението и молителите имат право да показват писмени възражения по предявените изказвания. Срокът стартира да тече от деня на приемане на определението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР