Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) изпрати на прокуратурата резултатите

...
Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) изпрати на прокуратурата резултатите
Коментари Харесай

КПКОНПИ даде на прокуратурата покупката на ученическите тестове

Комисията за противопоставяне на корупцията (КПКОНПИ) изпрати на прокуратурата резултатите от за учениците, защото съгласно нея има данни за осъществени корупционни закононарушения.

Проверката обхващаше четири процедури за закупуване на бързи антигенни проби и стартира на 9 декември 2021 година по сигнали и по медийни изявления за съществени нарушавания при избора на реализатори от страна на екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Обвинения за нередности при поръчките насочи и уволнения в края на мандата на служебното държавно управление зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров.

КПКОНПИ оповестява, че са изискани документи, снети са сведения от министъра на опазването на здравето и министъра на образованието, заместник-министри от Министерство на здравеопазването, в това число и от някогашния заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от ръководителите и членовете на комисиите за публичните поръчки, от представители на комерсиалните сдружения – участници в процедурите.

Събрани са данни за смяна на изискванията по процедурите на стадий сключване на контракт, след осъществена оценка и класиране на участниците. Не се прецизира кои условия са били изменени в придвижване.

Установено е още, че избрани търговски сдружения са били толерирани и избрани доставки са били забавени, вследствие на което са били облагодетелствани компании и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

Всички материали са изпратени на прокуратурата, защото има данни за осъществени корупционни закононарушения.

Когато инспекцията на КПКОНПИ стартира от Министерство на здравеопазването обявиха, че поръчките са изцяло изрядни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР