Комисията за финансов надзор предупреди инвеститорите за зачестили случаи на

...
Комисията за финансов надзор предупреди инвеститорите за зачестили случаи на
Коментари Харесай

Какви са рисковете да инвестирате в криптовалути

Комисията за финансов контрол предизвести вложителите за зачестили случаи на нерегламентирани практики на обществено набиране на средства за вложение в криптофондове, които не са лицензирани или регистрирани от КФН.
 
Предвид обстоятелството, че криптовалутите към момента не са придобили квалификациите на жизнерадостен клас активи, някои мениджъри на хедж фондове подхващат стъпки, с цел да употребяват капацитета на пазара, показват от комисията.

Според специалистите й се следи освен интерес към цифровите активи, който непрестанно нараства и навлиза в всеобщия поток, само че и съществуване на фондове, фокусирани върху криптовалутите, опериращи без издадени за задачата лиценз.

Въпреки че има основан мит, че криптовалутите обезпечават висока възвръщаемост на вложенията за вложителите, противоположното е също толкоз правилно, предизвестяват от КФН. И допълват, че цените на криптовалутите могат да се повишават и падат неимоверно за къс интервал от време и по тази причина не е изненада, че мнозина ги преглеждат като умозрителен актив за вложение.

Диверсификацията на капиталовия портфейл е допустима да бъде приложена, за намаляване на капиталовите опасности. КФН припомня за тези опасности, които могат да доведат до загуба на средствата на вложителите, които би трябвало да се взимат поради и да не се реализират покупко-продажби със подозрителен темперамент.

Какво се случва с цените на криптовалутите

От регулаторна позиция следва да се има поради, че множеството благоприятни условия за вложение в криптовалути са отвън обсега на регулацията на този стадий. Преди да инвестирате в хедж фонд или равностоен фонд, значимо е да ревизирате дали той се контролира от съответния регулаторен орган. КФН обръща внимание, че хедж фондове, различни капиталови фондове и техните еквиваленти би трябвало да дават отговор на избрани законови условия, в това число да бъдат регистрирани или да имат подобаващ лиценз а лицата, които ги ръководят нужните познания и опити да дават периодически доклади на разнообразни заинтригувани страни, безапелационни са от комисията.
 istock istock
Какви са рисковете

Волатилност на цените

Цените на цифровите активи са извънредно нестабилни и с висока флуктоация

Непрозрачност

Информацията по отношение на пазарните цени на цифровите активи е неофициална, непотвърдена и разпокъсана.

Възможни схеми за машинация

Средствата могат да не бъдат влагани в авансово оповестените принадлежности

Липса на периодическа отчетност

Нелицензираните или нерегистрирани фондове не оповестяват информация

Липса на познания и опит от мениджърите на фондовете

Лицата, предоставящи капиталови препоръки или такива, ръководещи различни капиталови фондове
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР