Комисията за финансов надзор (КФН) представи в Народното събрание Годишния

...
Комисията за финансов надзор (КФН) представи в Народното събрание Годишния
Коментари Харесай

КФН се отчете пред Народното събрание

Комисията за финансов контрол (КФН) показа в Народното събрание Годишния доклад за активността си за 2017 година, част от който е и завереният от Сметната палата финансов доклад.
През 2017 година сполучливо беше завършен прегледът на активите на пенсионните фондове в България и прегледът на балансите на застрахователите и презастрахователите, както и стрес тестванията на застрахователите и презастрахователите. Това беше извънреден опит за регулаторите в Европа, защото преди България тази задача не беше решавана на никое място в Европейския съюз, с изключение на в Румъния. Резултатите демонстрираха, че застрахователният бранш и спомагателното пенсионно обезпечаване в България са устойчиви. Беше назначена и втора инспекция, с цел да се наблюдава по какъв начин фирмите ползват предписаните ограничения. Установи се, че за пет застрахователни компании размерът на допустимите лични средства, покриващи финансовото условие за кредитоспособност към 31 декември 2016 година, е бил непълен. След показване на окончателните доклади на квесторите КФН пристъпи към крайната надзорна мярка във връзка с две сдружения - лишаване на лиценз за обезпечаване на непоклатимост на пазара и отбрана на потребителите.
Основен акцент в регулаторната активност на Комисията през предходната година беше инициирането на промени в Закона за Комисията за финансов контрол. Промените бяха нужни, поради все по-големите усложнения, пред които беше изправена Комисията по отношение на осъществяване на надзорните и регулаторните ѝ пълномощия, надзиравайки целия небанков бранш. С измененията КФН реализира по-голяма самостоятелност, преминавайки на независим бюджет, образуван от такси на поднадзорните лица, а не от държавна дотация. В рамките на отчетния интервал беше признат и Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване. Със закона се вкара разширение на дефиницията на понятието "свързани лица " и ограничението на опцията за вложения в свързани лица. През 2017 година се одобриха и препоръчаните от КФН промени в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги. През отчетната година беше квалифициран и импортиран за разглеждане в Народното събрание план на нов Закон за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ). КФН одобри и редица наредби, подобрявайки нормативната рамка за осъществяване на активност в небанковия финансов бранш у нас.
През 2017 година активите на небанковия финансов бранш нарастват с 47.2% и в края на годината доближават 38 милиарда лева, като активите на всички типове небанкови финансови сдружения регистрират позитивно изменение на годишна база. Всички сегменти на небанковия финансов бранш се характеризират със мощна конкуренция (управляващи сдружения, групови капиталови схеми, сдружения със специфична капиталова цел и общозастрахователни дружества) или умерена конкурентна среда (животозастрахователи и пенсионноосигурителни дружества).
На финансовия пазар се регистрира сериозен растеж на всички пазарни показатели на фондовата ни борса, които нарастваха с двуцифрен ритъм на изменение на годишна база със закъснение през втората половина на годината.
През 2017 година брутният премиен доход, осъществен у нас от всички застрахователи със седалище в България, възлиза на съвсем 2,160 милиарда лева, като се регистрира растеж от 8% на годишна база. Въпреки предоставеното право за прекачване към Държавното публично обезпечаване на обезпечените лица чистите активи на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване нарастват през 2017 година, като към края на годината те доближават 12.7 милиарда лв..
През годината КФН е събрала доходи за повече от 6,7 млн. лева, а е направила разноски за 11 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР