Комисията за енергийно и водно регулиране реши на закрито заседание

...
Комисията за енергийно и водно регулиране реши на закрито заседание
Коментари Харесай

Окончателно: Газът поскъпва от 1 октомври с 13.89%

Комисията за енергийно и водно контролиране реши на закрито съвещание цената на природния газ за последното тримесечие да бъде увеличена с 13,89%. Така цената на 1000 куб. м ще стане 456,65 лева без данък и Данък добавена стойност. Комисията одобри импортираното от "Булгаргаз " предложение за цена.
Регулаторът изяснява, че все още на пазара на природен газ в България няма конкурентна среда и КЕВР контролира цената на природния газ за крайните доставчици и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се произнася с обособени ценови решения за всяко тримесечие на годината.
При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира изискванията по настоящия контракт сред "Булгаргаз " и "Газпромекспорт " и взема поради измененията на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския $ по отношение на лв..
"Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител "Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения ", се споделя в известието.
В цената е включена и компонентата "задължение към обществото ", която покрива разноските на "Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището Чирен. В предлаганата цена на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт.
Поради опазване размера на съпътстващите такси за достъп, транспорт, систематизиране и доставяне с природен газ, покачването на цената за крайните битови и икономически клиенти - ползватели на природен газ, ще бъде под 8%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР