Комисията за енергийно и водно регулиране определи новите цени на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране определи новите цени на
Коментари Харесай

Лоша новина за хиляди домакинства у нас: Гласете пачките, драстично скача цената на водата

Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. В огромна част от страната нарастването ще е фрапантно, предава Блиц.
С решението на регулатора се променят цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора – 27 районни държавни сдружения, 4 общински и 7 частни оператора. От КЕВР показаха, че 15 % е междинното повишаване за страната на ВиК услугите.
От началото на идната година, цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна. До 40% повече ще се заплаща тук-там.
В множеството райони цените ще варират сред 3 и 6 лева за кубик вода. Най-голямо ще е нарастването в Сливен – 41% и във Видин – съвсем 30%, а минимум – в Кюстендил – 1,5 на 100.
Около 20-процентен скок на цената ще има в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.
Разчетите на „ Софийска вода “ демонстрират нарастване от 22,5% – от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област нарастването е от 8%.
Между 10% и 15% по-висока цена чака областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.
Малко под 10% нарастване ще би трябвало да заплащат във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.
При разискването на новите цени, ръководителят на КЕВР Иван Иванов уточни, че нарастването е стопански обосновано и назова като аргументи нарастването на възнагражденията във ВиК бранша, измененията в цената на тока и насъбраната инфлация.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР