Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши в

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши в
Коментари Харесай

Колко ще поскъпне газът? Решението на КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще реши в понеделник на каква цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природния газ за март 2022 година

Това оповестиха от регулатора след днешното си съвещание, на което трябваше да дефинират цената на синьото гориво за този месец.

Предложението на доставчика е за покачване с 3,5%.

На 1 март „ Булгаргаз “ ЕАД внесе в Комисията изменено заявление за одобряване на цена на природния газ за март. С него се предлага цена от 113,73 лева./MWh, което е нарастване с 3,5% по отношение на одобрената цена за февруари, означават от КЕВР.

Двете съществени аргументи за нарастването са ограничението на добиваните количества от ПГХ Чирен, както и нарасналите цени на европейските газови тържища в края на февруари. Добивът от газохранилището " Чирен " е прекратен и по заповед на министъра на енергетиката оборудването е минало в режим на нагнетяване, установи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

Целта на тази мярка е натрупването на запаси при положение на рецесия с доставките на природен газ, разясняват от регулатора.

" Основната роля на новия състав на КЕВР е да употребява всички вероятни регулаторни механизми, с цел да бъдат постигани допустимо най-хубави цени за крайните консуматори и особено за битовите консуматори. Оттук нататък енергийният регулатор ще утвърждава всеки контракт или смяна в договорите, които подписва " Булгаргаз ", тъй като те оказват въздействие върху цената на газа за тези консуматори “, съобщи Станислав Тодоров.

Той настоя във всяко ценово заявление " Булгаргаз " да дава разбор за вероятните различни източници на природен газ, техните цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния вероятен газ за потребителите. Според него съществуват благоприятни условия сдружението да подписва краткосрочни, средносрочни и даже дълготрайни контракти, с които да се разнообразят източниците и да се реализира оптимално преференциална цена за бита.

„ Бизнесът има други възможности да подписва контракти с други снабдители, само че за битовите консуматори източникът на природен газ е единствено “Булгаргаз “ като публичен снабдител. Затова енергийният регулатор ще е поръчител, че правата на тези консуматори се съблюдават и те получават допустимо най-хубава цена “, акцентира ръководителят на КЕВР.

Решението за одобряване на цена за март, по която „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, Комисията ще вземе на закрито съвещание на 7 март. В решението ще бъдат регистрирани всички данни за ценообразуващите детайли, които са посочени в обновеното заявление на „ Булгаргаз “ ЕАД, импортирано на 1 март.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР