Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие нормативни промени,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие нормативни промени,
Коментари Харесай

Солари на покрива: КЕВР облекчава свързването на ВЕИ към мрежата

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри нормативни промени, с които улеснява присъединяването и построяването на ВЕИ, както и на системи за предпазване на сила. Намаляването на административната тежест стана допустимо с приемането на промени в Наредба № 6 за присъединение на производители и клиенти на електрическа сила към преносната или към разпределителните електрически мрежи. Те са съобразени с измененията в Закона за енергетиката (ЗЕ) и на Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ).

Наредбата усъвършенства и форсира опциите за издаване на позволение за осъществяване на вложения за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ и за подаване на документи за присъединение към съответната мрежа.

Вече за изследване на изискванията за присъединение ще бъде належащо единствено показване на документ, удостоверяващ вещно право за строителство в парцела и отпада условието за виза за планиране или влезнал в действие Подробен Устройствен План (ПУП).

Предвидена е опция всички документи за изследване и присъединение на обект да се изпращат по реда на Закона за електронното ръководство, посредством системата за несъмнено електронно връчване. Обменът на информация може да става и по е-поща.

При подписване на контракт за присъединение операторът съгласува капиталовия план само във връзка с сходството на оборудванията за присъединение с условията на настоящите механически правила и нормативи за тяхното планиране.

Отпада условието при подписване на контракт за присъединение да се показва за координиране работен план за оборудванията за присъединение. Освен периодите за изследване и присъединение в ЗЕВИ, в наредбата са конкретизирани и понижени периодите за всички останали типове обекти.

Наредбата основава опция за присъединение по омекотен ред на съоръжения за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници или съоръжения на консуматори на лична електрическа сила с конфигурирана мощ до 10.8 kW, в това число. По този метод оптимално се форсира и улеснява слагането и присъединението на фотоволтаични системи на покривните пространства и в прилежащите им парцели.

Регламентират са нови публични връзки, свързани с разпределението на електрическа сила в затворена електроразпределителна мрежа (ЗЕРМ), надлежно с присъединението на обекти на ползватели към такива мрежи. Уреждат се въпросите с присъединението на затворените мрежи към други електрически мрежи, както и присъединението на уреди за предпазване към мрежите.

С новата Наредба №6 са направени промени и в Наредба № 3 за лицензиране на дейностите в енергетиката (НЛДЕ). С тях се доразвива настоящата подзаконова нормативна уредба, обвързвана с лицензиране на оператори на затворени електроразпределителни/газоразпределителни мрежи. Предвидена е опция лицензията да бъде издавана преди построяването на мрежите. Създаден е специфичен ред за издаване на лицензия за систематизиране в ЗЕРМ, която служи за транспорт на сила сред енергийни обекти с интегрирана активност.

Новата разпоредба се чака да помогне за повишението на броя на производителите на електрическа сила от ВЕИ, което ще усили каузи на създадената и потребена сила от възобновими източници в енергийния баланс на страната. Изменението и допълнението на НЛДЕ ще сътвори по-голяма изясненост за изискванията, на които би трябвало да дават отговор лицата, искащи да получат лицензия за „ систематизиране на електрическа сила и/или на природен газ в затворена мрежа “.

Предстои Нареедбата да бъде обнародвана в „ Държавен вестник “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР