Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC)

...
Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC)
Коментари Харесай

Гари Генслер иска $2.6 милиарда, за да се бори с крипто индустрията

Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC) сега преглежда предлагането на Гари Генслер за увеличение на бюджета с $2.6 милиарда, с цел да се ускори надзорът върху бранша на криптовалутите.

Целта на Генслер е да разшири регулаторните пълномощия върху пазара на цифрови активи, като усили работната мощ на SEC с над 5,000 нови позиции.

Тези претенции идват в светлината на правните старания на Генслер, ориентирани към Етериум. По-конкретно, SEC се стреми да категоризира ETH като скъпа книга, макар предходната му подредба като не-ценна книга. Този ход заплашва евентуалното въвеждане на спот ETF за ETH през тази година.

През последните няколко години SEC възприе метод, ориентиран към правоприлагането, към регулирането на криптовалутите в Съединени американски щати, което докара до няколко високопрофилни правосъдни каузи. От тях се откроява настоящото правосъдно дело против Ripple Labs, което SEC може скоро да загуби. Сега отчетът на Генслер за фискалния бюджет на SEC за 2025 година включва искане за спомагателни $2.6 милиарда за справяне с въпроси, свързани с крипто.

Този бюджет ще финансира най-вече разширението на опциите за контрол на организацията, в това число наемането на повече от 5,000 чиновници за възстановяване на правоприлагането.

Генслер акцентира нуждата от постоянен контрол в светлината на нестабилния темперамент на крипто пазарите и покачвания риск от неспазване на условията. Скокът на дейностите по правоприлагане отразява тази необходимост, като се усилва от 58 случая през 2022 година до 86 през 2023 година, съгласно Cornerstone Research.

Едновременно с това засиленият надзор от страна на SEC върху статута на Етериум като скъпа книга провокира отпор от страна на фирмите за цифрови активи, които се опълчват на класифицирането му като такава. Тази маневра наподобява има за цел да сътвори учредения за отменяне на предложенията за спот Етериум ETF, след сполучливото въвеждане на Биткойн ETF през януари.

Крипто промишлеността е на път да се трансформира в противоречива тематика в полемиките на Капитолийския рид, изключително в година на избори, като и двете страни евентуално ще имат безапелационни отзиви по въпроса. Изходът от тези диспути остава нерешителен.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР