Комисията по отбрана в Народното събрание трябва да обсъжда днес

...
Комисията по отбрана в Народното събрание трябва да обсъжда днес
Коментари Харесай

Предозиране! ,,Промяната“ и ДеБъ посягат към президента, искат да му отнемат нещо важно

Комисията по защита в Народното събрание би трябвало да разисква през днешния ден предложенията на „ Продължаваме промяната “ (ПП) и „ Демократична България “ (ДБ). Те на процедура отстраняват опцията президентът да се произнася за назначенията на редица спецслужби, предава Стандарт.

Според предложенията президентът няма да има думата за това кой да управлява Националната работа за защита (НСО). Тя ще премине към Министерството на защитата.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи, ръководителите на ДАНС, на Държавна организация „ Технически интервенции “ (ДАТО), на Служба „ Военно разузнаване “ (СВР) и на Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР) пък няма да се назначават с декрет на президента, а единствено по предложение на държавното управление и премиера.

Още при внасянето на оферти Политическа партия и Демократична България отхвърлиха това да е лична офанзива против Румен Радев. Но въпреки всичко считат, че „ не е редно президентът да държи контрола върху службите “.

НСО не са съгласни с измененията. Президентът не е директен началник на службата, написа в претекстовете си НСО.

От МО също не поддържат предложенията поради серия несъгласия с други закони и неясноти по кадрови въпроси на чиновниците.

От Министерство на вътрешните работи пък непосредствено споделят, че преместването на НСО в МО „ ще сътвори предпоставки оперативната активност и успеваемост на службата да бъде наранена от политически противодействия “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР