Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните

...
Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните
Коментари Харесай

Евродепутати препитват допълнително двама кандидати за Комисията

Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните реши в Европейския парламент да изиска спомагателни отговори на въпроси от претендента за еврокомисар по въпросите на климата Вопке Хукстра и от изпълнителния зам.-председател Марош Шефчович, който би трябвало да поеме като сектор Зеления пакт.

Това разгласи преди през днешния ден в Екологичен потенциал в Страсбург ръководителят на комисията Паскал Канфен. Нейните членове не са удовлетворени от чуванията на двамата и ги пращат на спомагателен изпит.

Двамата претенденти би трябвало да поемат ресорите на отдръпналия се нидерландец Франс Тимерманс, който бе изпълнителен зам.-председател на Комисията, отговарящ за климата и Зеления пакт. Номираният за Европейска комисия негов съотечественик Вопке Хукстра би трябвало да поеме въпросите за климата. А словакът Марош Щефчович, който е изпълнителен зам.-председател на Комисията, би трябвало да дава отговор за Зеления пакт.

След чуванията пред отрасловата комисия двамата не са събрали нужното болшинство от две трети от гласовете, с цел да бъдат утвърдени, сподели Паскал Канфен. Затова съгласно процедурата евродепутатите са изпратили до Хукстра и Шефчович писма. Кандидатите би трябвало да отговорят на поставените им въпроси документално до 7 часа на следващия ден сутринта (8,00 ч българско време).

Ако отново не бъдат събрани две трети, парламентарната комисия ще се събере на ново гласоподаване, на което към този момент ще се изисква нормално болшинство. Това обаче няма да се случи на тази парламентарна сесия, която завършва на 5 октомври. При това състояние ще бъде анулирано плануваното за този ден одобрение на претендентите от Европейския парламент. То ще бъде пренасрочено за идната сесия, която стартира на 16 октомври. При утвърждение обаче кандидатурите на двамата би трябвало да ъдат утвърдени в четвъртък.

При чуванията и на Хукстра, и на Шефчович са заложени по 8 въпроса. Канфен посочи тези, които счита за най-важните:

• 1. Как се ангажират с междинната цел за понижаване с 90 на 100 на излъчванията парникови газове до 2040 година?  След слаби отговори на сложени преди чуванията писмени въпроси Хукстра и Шефчович са дали по-ясни отговори. Саго обаче членовете на комисията желаят да получат отговорите и на хартия;

• 2. Огромно болшинство от групите са разочаровани от обстоятелството, че Шефчович не е поел явен ангажимент за времето за осъществяване на „ висящите “ оферти от Зеления пакт. Става дума за благосъстоянието на животните, ръководството на горите, микропластиката. Предложенията са общо 6 и депутатите желаят изясненост по кое време те ще бъдат сложени на масата. Според Канфен изпълнителният зам.-председател на Европейска комисия дал отговор единствено, че работата продължава по „ бла.бла-бла “;

• 3. Ситуацията в Словакия. Това е по-скоро персонален въпрос, посочи Паскал Канфен. На Шефчович бил заложен следният въпрос: „ Ангажирате ли се да защитавате позицията на Европейски Съюз по въпроса за енергийното ембарго против Русия във всички национални столици в Европейски Съюз, в това число в тази, която познавате най-добре? “ Те желали да се убедят, че Марош не приказва едно в Брюксел, а друго в родната си страна. 

• 4. Пак персонален въпрос – този път към Хукстра. Евродепутатите са желали нидерландецът да отговори какво е правил, до момента в който е работил за консултантската интернационална компания „ Маккинси “. Той дал отговор, че в случай че желаят повече бистрота, може да им даде детайлности за задачите, които е изпълнявал. Но още не го е направил. Членовете на отрасловата комисия са наясно, че то не може да даде тази информация до на следващия ден сутринта, защото евентуално ще би трябвало да се допита до шефовете на „ Маккинси “.

Към двамата претенденти е имало и въпроси да вземем за пример за последователно унищожаване на дотациите за изкопаеми горива, за неутрални към климата технологии и така нататък

Единствените, които не са съгласни с писмата, били членовете на парламентарната комисия от извънредно дясната група „ Идентичност и народна власт “ (ИД). Те обаче са безапелационни, че по никакъв метод не биха подкрепили нито Вопке Хукстра, нито Марош Шефчович.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР