Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо

...
Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо
Коментари Харесай

Комисия: От 1 юли левче субсидия за партиите

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година Промените плануват размерът на държавната дотация от 1 януари до 30 юни 2019 година да бъде както до момента – 11 лева на получен автентичен глас, а от 1 юли до 31 декември 2019 година да стане 1 лева на глас.

На изключителното съвещание на комисията " за " гласоподаваха 10 народни представители (ГЕРБ и " Атака " ), " срещу " беше единствено Йордан Цонев (ДПС), а представителите на Българска социалистическа партия не участваха в гласуването. " Ние не участваме във вашите циркове ", сподели Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Сред претекстовете на вносителите от Министерски съвет се показва, че с намаляването на партийните дотации ще се отговори на публичните упования за по-малко разноски от държавния бюджет за финансиране на активността на политическите партии и обединения.

Предлаганата смяна на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година в средата на годината, при публичното внимание към въпроса, е показателна за желанието на държавното управление да отговори на публичните упования.

Фиксирането на дотациите в размер 1 лева за глас в годишен размер считано от 1 юли 2019 година ще понижи разноските по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде 1 460 402 лева

" Няма никакво подозрение, че става дума за спешен пиар, защото през вчерашния ден излязоха констатациите на Европейската комисия ", сподели Румен Гечев. Той добави, че Българска социалистическа партия ще имат съвещание в събота и по-късно ще имат мнение. Гечев е уверен, че предлагането на Борисов е в отговор на изводите на Комисията, от които се разбирало, че няма да има никакъв Шенген, никаква Еврозона ", за България.

" Това, което сега се прави, е популизъм с доста тежка цена за българската народна власт. Ще се върне тоталната взаимозависимост на партиите от предприемачи, олигарси и сенчестия бизнес “, сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

40% от държавната администрация е неработеща, да ги съкратим, барем се появят средства за детски градини и пътища, сподели Йордан Апостолова (НФСБ). Според него след " точката " за 1 лева дотации в плана за закон би трябвало има запетайка, след която да се каже по какъв начин ще се финансират партиите.

Ще подкрепим намаляването на дотацията, само че настояваме да има текстове, които да дават опция за публично финансиране на партиите, сподели в коридорите на Народното събрание водачът на НФСБ Валери Симеонов.

До преизчисляване на дотациите се стигна, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за дотацията се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР