Комисия за противодействие с корупцията глоби трима общински съветници от

...
Комисия за противодействие с корупцията глоби трима общински съветници от
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия глоби трима общински съветници заради конфлинт на интереси

Комисия за противопоставяне с корупцията санкции трима общински съветници от разнообразни локални парламенти в страна поради спор на ползи. Постановени от КПКОНПИ решения, с които са открити нарушаванията им, са били доказани и от Върховния административен съд. 
Прочетете още
Както медията ни заяви преди дни бяха прекъснати правата на общинския консултант от Хисаря Бойко Гавраилов . Същият преди година още веднъж бе ракрит от антикорупционната комисия, по тази причина че упражнява гласа си в Общински съвет в интерес на свои стопански съдружници.

Последно висшите съдии са приели, че той е дал своя вот на съвещание на Общинския съвет в интерес на обвързвано с него лице – също общински консултант и по този метод е упражнил пълномощия в частен интерес на обвързваното лице. Потвърдени са изводите на КПКОНПИ, че  вместо да си направи самоотвод, в качеството си на овластено лице, Гавраилов посредством гласуването си е осъществил спор на ползи, тъй като сред него и общинският консултант, в чиято изгода е дал своя вот, са налице „ стопански зависимости, изразяващи се в няколко общи търговски сдружения и закупуването и притежаването в благосъстоятелност посредством комерсиалните сдружения на недвижими парцели за капиталови планове, както и реализирането на такива планове в нескончаем интервал от време “.

По този метод под подозрение са сложени безпристрастността и обективността на общинския консултант при вземането на решение на Общинския съвет – Хисаря.  Потвърдена е и санкцията от 5000 лева, наложена на Гавраилов. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и удостоверява решението на Административен съд – Пловдив.

Други двама съветници са били санкционирани от комисията. Изцяло доказани са и две нарушавания, съставляващи спор на ползи, за Красимир Кръстев – общински консултант от Каварна . Установено е, че той, в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, е внесъл в Общинския съвет предложение за закупуване на частен парцел със средства на Община Каварна, а също по този начин е взел участие в последващите полемики по това предложение и в гласуването на решението за приемането му. Закупуването на парцела е от изгода и на частно сдружение, чийто едноличен притежател на капитала и шеф е самият Кръстев. Върховен административен съд приема доводите на КПКОНПИ, че упражняването на пълномощията му по работа съставляват спор на ползи, тъй като е налице частен интерес за него самия и за обвързваното с него лице. С решението си висшите съдии удостоверяват напълно и наложената от Комисията санкция в размер на 10 000 лева Окончателният правосъден акт удостоверява и решението на Административен съд – Добрич.

По отношение на някогашния общински консултант от Сандански Румен Пачов , отчасти е доказано решението на КПКОНПИ за определяне спор на ползи. Върховен административен съд е приел доводите на Комисията, че в качеството си на общински консултант и лице, заемащо висша обществена служба, Пачов, който по едно и също време с това е имал компания за публичен превоз, е взел участие в подготовката на акт за изработването на нова транспортна скица в Община Сандански, в собствен частен интерес. Окончателно е доказана и наложената санкция в размер на 5000 лева

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР