Комисия за лечение чужбина действа по свое усмотрение, без да

...
Комисия за лечение чужбина действа по свое усмотрение, без да
Коментари Харесай

Вдовица на починал пациент разкри какво е отношението на Комисията за лечение в чужбина

" Комисия за лекуване чужбина работи по свое убеждение, без да съблюдава каквито и да било периоди, в безусловно нарушаване на Наредбата, която също би трябвало да бъде изменена, тъй като има ужасно доста грешки, нередности и процедури, които водят до закъснение на разглеждането на заявките. " Това съобщи Христина Хрисимова, брачна половинка на пациент, нуждаещ се от трансплантация на бял дроб, който за жалост не дочаква интервенцията.
По думите на Хрисимова " членовете на Комисията за лекуване в чужбина не търпят никакви наказания и си разрешават да не съблюдават периоди. Става въпрос за месеци, които от време на време са съдбовни за хората. "
Пред Нова телевизия тя разкри, че връзката е безобразна.
" По времето на предходното държавно управление, зам.-министърът Ваньо Шарков изпрати 2 писма до болничното заведение във Виена (бел. ред. - там, където се одобряват пациенти за трансплантация на бял дроб и където в този момент българската страна не може да прати пациент) в края на 2016 година Те бяха с извънредно безусловен звук, безочлив, неетичен, аморален, в които сложиха нещата по следния метод - или ще ни дават информация в периодите, в които желаеме, и по метода, по който ние желаеме, или ние няма да изплатим капарото за двамата пациенти, за които тогава ставаше въпрос – брачният партньор ми и Виктор, само че също по този начин няма и да преглеждаме бъдещи случаи на белодробна трансплантация . За мен това е повода, заради която болничното заведение във Виена отхвърля да приема български пациенти. Трябва доста да се извиняват и да трансформират тона ", изясни Хрисимова пред Нова телевизия.
По думите ѝ има заявки, обсъждани 7 месеца след подаването им. " Докладите, освен че като информация не са цялостни - липсва история на болестта и информация за положението на пациента все още, само че те не се подават и в период ", изясни още Христина Хрисимова.
В отговор на въпрос какво чака от Министерство на здравеопазването, Хрисимова съобщи: " Проверката се отнася за година и половина. Разгледани са 25 заявки за трансплантации. В 24 случая има сред 5 и 7 констатации за съществени нарушени. Единствено в прегледаното заявление на брачна половинка ми има една-единствена констатация, която не касае Комисия за лекуване на чужбина. Днес аз настоявам, че поетият ангажимент от Министерство на здравеопазването и доктор Бойко Пенков не беше спазен. Той пое уговорката през месец януари, че на Комисията за лекуване в чужбина ще бъде тествана активността и съответно ще бъде тестван казусът на брачна половинка ми. Над седем страници няма нито една констатация, която ясно да покаже дали заявката на брачна половинка ми е било прегледано в период или не! Днес аз желая да попитам господин Пенков за какво не съблюдава това заричане? Защо назовава това инспекция, тъй като това е фактология, дати и данни, а не инспекция? Проверката значи констатации за нарушавания. И желая да попитам по кое време Министерство на здравеопазването ще ми даде инспекцията? "
Припомняме, че на 29 май се организира митинг на хора, заболели от пулмонална хипертония поради невъзможността им да бъдат трансплантирани в чужбина. Оказа се, че договорът на страната ни с " Евротранслпант " е пресечен. От Министерство на здравеопазването оповестиха, че до 2-3 седмици той ще бъде възобновен.
Според Тодор Мангъров от Асоциация " Пулмонална хипертония " казусът не е единствено в контракта, само че и в това, че задграничните клиники не желаят да одобряват български пациенти поради забавени или изчезнали заплащания.
Освен това казусът е и в посттрансплантационния оздравителен интервал: " Един бял дроб се трансплантира доста по-лесно спрямо други органи, само че една година след приключването на интервенцията е решаваща за това дали пациентът ще оживее. Нямаме нужния потенциал за реанимация и рехабилитация. Ако питате шефовете на огромните лечебни заведения, ще възразят изрично. Но е реалност, че не се прави добра рехабилитация и равнището ни е такова, че първият пациент, на който създадат сходна трансплантация - ще го убият. Има един несполучлив опит преди години ", изясни Мангъров за Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР