Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс и комисарят по

...
Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс и комисарят по
Коментари Харесай

Магистрати от Европа искат разследване на тревожните събития, свързани със съдия Цариградска

Комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс и комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат обстановката с независимостта на правосъдната власт в България поради тревожните събития със арбитър Владислава Цариградска.

 

За това ги приканват в писмо четири европейски организации на магистратите – MEDEL (Европейски магистрати за народна власт и свободи), Европейската съдийска асоциация, фондация „ Съдии за съдии “ и Асоциацията на европейските административни съдии. Това заяви lex.bg.

 

„ Като представители на главните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, с цел да изразим мощната си угриженост по отношение на ситуацията на правосъдната система в България, където – и то неотдавна – бяха обявени случаи на съдии, изложени на напън и сплашващо държание по отношение на осъществяването на професионалните им отговорности “, пишат магистратите до двамата комисари.

 

Те декларират, че желаят да насочат вниманието на Рейндерс и Миятович към „ извънредно тревожните събития, свързани със арбитър Владислава Цариградска “. И излагат в резюме по какъв начин тя стана жертва на клеветническа акция и дружно със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд бяха изслушани през 2020 година от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

 

„ За заканите и натиска, за които арбитър Цариградска неведнъж е съобщавала от 2019 година насам, наказателното произвеждане е формирано едвам през май 2023 година и към момента не са повдигнати обвинявания против никого. След последните ѝ обществени изказвания по отношение на получените закани, арбитър Цариградска още веднъж е обект на медийни офанзиви и заплашителни известия, дотам, че от февруари тази година още веднъж са назначени ограничения за защита “, пишат четирите европейски организации.

 

В писмото си до комисарите те сочат, че тези събития се случват в изключително обезпокоителен подтекст. И излагат обстановката в България по следния метод:

 

„ В предишното арбитър Лозан Панов, по това време ръководител на Върховния касационен съд, е бил обект на систематичен тормоз и животът и физическата му цялост са били директно застрашени; медии и публични източници са споменавали за опити на незаконни организации да оказват напън върху съдии, в това число от средите на самата правосъдна власт; неналичието на ефикасна отчетност на основния прокурор и на механизъм за правосъден надзор върху решенията на прокурорите да не стартират следствия, както и несъразмерната интервенция на прокурорите, и по-специално на основния прокурор, с ръководството на съдиите, са отдавнашни проблеми, повдигани от Европейския съд по правата на индивида, Съвета на Европа и Европейската комисия “.

 

Те припомнят, че главните правила на самостоятелност на правосъдните системи изискват съдиите да вземат решение обсъжданите от тях въпроси независимо, без каквито и да било ограничавания, непозволени въздействия, напън, закани или интервенция, директна или косвена.

 

„ Във всеки случай, в който тези условия не са обезпечени, наложително и съответно обвързване на държавните институции е да реагират неотложно и да защитят съдиите, както във връзка с тяхната физическа цялост, по този начин и във връзка с публичния им облик: отбраната на съдиите значи отбрана на върховенството на правото и на предпоставките за обективни и безпристрастни решения.

 

Бездействието на държавните органи във връзка с заканите и офанзивите против обособени съдии основава спомагателен риск от подкопаване на независимостта на правосъдната власт като цяло, предизвиквайки вцепеняващ резултат и създавайки климат на съмнение, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да извършват професионалните си отговорности “, декларират магистратите от цяла Европа.

 

Затова насочат три апела към комисарите по правораздаването и по правата на индивида.

 

Първо, да извърнат цялостно внимание на съответното състояние на арбитър Цариградска, „ която е изправена пред сериозен напън и закани за това, че работи без значение, че намерено разобличава похищенията против независимостта на правосъдната власт и самоуверено се бори за върховенството на закона “.

 

Второ, незабавно да изискат от българските управляващи спомагателна информация и уточнения.

 

И трето – да проучат обстановката в България и да подхващат „ нужните стъпки, с цел да бъде обезпечено съществуването на самостоятелна правосъдна власт, свободна от всякакво непозволено въздействие и от всевъзможен „ вцепеняващ резултат “ върху професионалната им самостоятелност или свободата на изложение, както и ефикасното и вярно използване на промените, ориентирани към всички дефекти, свързани с върховенството на правото в страната “.

 

След убийството на Мартин Божанов – Нотариуса арбитър Цариградска беше изслушана от специфичната парламентарна комисия по случая, както и от Съдийската гилдия, която стартира инспекция на кръговете за непозволено въздействие в правосъдната власт.

 

Свое изследване с голям брой чувания прави и Прокурорската гилдия. Пред депутатите приказваха и други потърпевши от групата на Нотариуса – Ивайла Бакалова и Веселин Денков, за чийто проблем беше следствието на Антикорупционния фонд, както и двама гръцки предприемачи. Бяха изслушани и някогашната районна прокурорка на София Невена Зартова и заместниците ѝ.

 

Единствено градският прокурор Илиана Кирилова отхвърли да се яви пред комисията. Пред Прокурорската гилдия пък приказваха доста обвинители от Софийската районна прокуратура и някои от тях потвърдиха, че Нотариуса е бил на коледното им празненство преди няколко години. Вчера беше изслушан и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР