Комисарката по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня

...
Комисарката по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня
Коментари Харесай

Комисарка ни погна да строим жилища за ромите

Комисарката по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович показа през днешния ден мнение до Съвета на министрите на институцията във връзка отношението към ромите в България.

Становището е обвързвано с осъществяването на решение от 2012 година на Европейския съд по правата на индивида по случай на изселване на самонастанили се в София роми, се отбелязва в известие на съдебна експертиза. Според съда това деяние е в нарушаване на правото на персонален и фамилен живот.

Миятович декларира, че насилствените изселвания може да доведат до нарушавания на разнообразни човешки права и следва да бъдат предотвратени. Тя предлага да се положат старания за справяне с необятно публикуваните предубеждения и институционалния расизъм по отношение на ромите.

Според нея съществуват доста спънки пред достъпа на ромите у нас до обществени жилища, в това число поради публичната опозиция. Властите би трябвало да избегнат наказателния метод и да стартират да преглеждат въпроса с жилищата на ромите съгласно интернационалните условия за правата на индивида, прибавя Миятович.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР