Коментари на гръцките министри на отбраната и на външните работи

...
Коментари на гръцките министри на отбраната и на външните работи
Коментари Харесай

В гръцката коалиция се задава нов разрив за името на Македония

Коментари на гръцките министри на защитата и на външните работи за името на Македония извадиха нескрито нов раздор измежду ръководещите преди идните диалози за разрешаване на продължаващия години наред спор за името на някогашната югославска република, съобщи " Катимерини ". Двамата мъже направиха обособени изявления пред кореспонденти след диалози с премиера Алексис Ципрас по въпроса.

По думите на външния министър Никос Коциас Гърция желае тази година да реши продължаващия години спор за името на Бившата югославска република Македония.

" Мисля, че 2018 ще бъде годината, когато външнополитическите въпроси, които от години са в застой, ще бъдат решени ", уточни Коциас, представен от " Ройтерс ". " Ние всички ще допринесем за благосъстоянието на Балканите ", добави той. " По въпроса за името държавното управление договаря и поддържа съставно име, което да бъде употребявано всестранно и от самото начало ", добави той.

Гръцкият министър на защитата Панос Каменос, който оглавява по-малкият съдружен сътрудник в държавното управление " Независими гърци ", обаче удостовери позицията си, че името Македония не би трябвало да е част от съставното име на страната.

Идеята за подразбираща се териториална рекламация към гръцката географска област Македония е мотив Атина да не признава името на страната (Република Македония) и да приказва за Бивша югославска република Македония, блокирайки пътя на Скопие към НАТО и Европейския съюз.

През декември предходната година гръцката телевизия " Стар " заяви, че македонските договарящи са предложили страната им да одобри името " Нова Македония " като метод за решение на разногласието с Гърция. Според обявата, която се твърди, че почива на извънредна информация от Брюксел, Атина е склонна да одобри такова решение.

Всъщност " Нова Македония " е предложение, отправяно от македонска страна през 1992 година, само че отхвърлено от Гърция. Другата концепция, изразена от Скопие по-късно, беше " Северна Македония ", само че Гърция я отхвърли поради концепцията, която съдържа, че има и " Южна Македония ", и косвените териториални искания, които съгласно нея насочва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4626)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР