Коментар на Владислав Апостолов в предаването Политически НЕкоректно по програма

...
Коментар на Владислав Апостолов в предаването Политически НЕкоректно по програма
Коментари Харесай

Културни войни с Владислав Апостолов: Как ФБР и социалните мрежи цензурират неудобните истини

Коментар на Владислав Апостолов в предаването " Политически НЕкоректно " по стратегия " Хоризонт " на БНР

Първата корекция в Американската конституция е историческа горделивост на могъщата страна. Дизайнът на този именит закон от 1791-а година би трябвало да подсигурява, че федералното държавно управление няма да цензурира словото на жителите и да се намесва в свободния пазар на хрумвания.

Но какво се получава, когато словото на жителите и пазарът на хрумвания се концентрират в шепа цифрови конгломерати, а те от своя страна влязат в споразумение с репресивните органи на властта, с цел да заглушават другите гледни точки като в това време употребяват технологията, с цел да постановат публично утвърдените от държавното управление тези и тематики? Уви, за сходно покварено събитие алармира преди дни проверяващият публицист от „ The Intercept “ Ли Фанг.

Той разгласява изтекли публични документи, които показват систематичната взаимна работа сред висшите управления на могъщи цифрови обществени платформи като „ Facebook “ и „ Туитър “, и федералното държавно управление в лицето на ФБР и Департамента по вътрешна сигурност на Съединени американски щати. Изнесената информация демонстрира по какъв начин те дружно разискват цензурирането на цялостна палитра от тематики като пагубното евакуиране на американската войска от Афганистан, ковид пандемията, „ расовата правдивост “ и характера на американското въздействие и замесване във войната в Украйна.

Допълнителна светлина върху тайната интервенция по смазване на свободното слово хвърлят и документи, разкрити по време на делото на основния прокурор на Мисури против администрацията на Джо Байдън, съгласно което по този начин наречените „ Биг Тех “ компании работят с властта за угнетяване на правата на жителите, обезпечени от Първата корекция в Конституцията.

Репресивните органи на федералната страна са форматирали желанието си за цензура като „ битка с дезинформацията “. Изобилие от имейли показва колаборация сред Департамента по вътрешна сигурност и частния бранш. В един от осведомителните течове четем по какъв начин върховен началник в „ Майкрософт “ написа до Департамента по вътрешна сигурност следното: „ Платформите би трябвало да бъдат в комфорт с държавното управление “.

Според проверяващия публицист през последните години се е формализирал развой, в който държавни чиновници непосредствено показват на „ Facebook “, „ Туитър “ и „ Инстаграм “ какво наличие да бъде ограничавано и премахвано. Фанг твърди още, че представители на ФБР и други служби са се срещали всеки месец с управленията на частни компании.

Разкритията удостоверяват съмненията, че свободното слово е превърнато в цинично куха фраза, а дезинформацията - в ключова дума за операция. Вероятно вървим и към официална, медийно подкрепена разновидност във фразата, с която напоследък най-банално се злоупотребява - „ евроатлантически полезности “. Свободното слово към този момент де факто е изпаднало от този очевидно динамичен пакет с бюрократични скрижали. На негово място комфортно се намества „ битката с дезинформацията “. А какво тъкмо е това – ами, каквото си избере институционалната власт. Терминът е разтеглив и нереален, от тези, които се вземат решение от особено определен ръб за „ инспекция на обстоятелства “. Подобни структури обичайно включват сбирка от НПО-клонинги, приключили едни и същи специалности в едни и същи университети, гласуващи за една и съща партия и споделящи едни и същи „ полезности “.

През такива сертифицирани специалисти минава легитимацията на сношението сред „ дълбоката страна “ и необятната хватка на няколко корпорации върху човешкото другарство.

Потокът на информацията към този момент зависи от идеологическите прищявки на политизирани артисти и безлични бюрократи от трибуквените организации на непрекъснато разрастващата се федерална страна. Идентични са процесите и на Стария континент.

Ето за какво е животинската суматоха около придобиването на „ Туитър “ от ексцентричния бизнесмен Илон Мъск. На втория ден той уволни цялото висше управление на платформата – тъкмо хората, разкрити като съучастници на властта във Вашингтон в планирането на цензурирането на консуматори. Точно хората, взели решението за премахването на акаунта на Доналд Тръмп и хиляди други несъгласни с бюрократичния консенсус.

В сърцето сме на осведомителна война. Сливането на партия, администрация и частен бранш в един координиран режим е застрашено от хора като Илон Мъск. Захватът на бюрокрацията върху информацията наподобява уязвим. Очаквайте неизразим напън върху новия притежател на „ Туитър “.

Стремителният софтуерен напредък докара до невиждано информационно овластяване на няколко компании, основани от младежи, които не са и подозирали, че могат да станат „ новите господари на Вселената “. Повечето от тях не устояха на изкушението и взеха решение да вземат участие в най-големия опит на нашето време – цялостната замяна на действителността. Истината стана дезинформация, скептицизмът към този момент е екстремизъм, а операцията получи покачване до „ тестван от самостоятелни специалисти факт “. Но в процеса се погуби всяка съразмерност, отстранено е обикновеното възпитание. Време е цялата тази грозна машинария да грохне.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР