Коментар на русенеца и адв. Калина Михайлова за порочната практика

...
Коментар на русенеца и адв. Калина Михайлова за порочната практика
Коментари Харесай

Иво Минчев: И преди е имало арестувани хора за търговия с кръв, проблемът е, че няма осъдени

Коментар на русенеца и адв. Калина Михайлова за порочната процедура у нас

10 души бяха задържани при акция в София против незаконна група за търговия с кръв. Претърсени са 5 адреса на територията на столицата.

"Това не е нещо ново, което се случва. И преди е имало задържани хора за търговия с кръв, даже преди 2-3 години имаше такава акция в Русе. Проблемът е, че няма наказани. Докато не забележим ефикасни присъди за тези нарушители, за мен резултат няма ", сподели доброволецът-кръводарител от Русе Иво Минчев за.

Попитан дали към този момент има резултат след заканите, които той получи преди месеци, Минчев отговори: "Води се разследване. Викаха ме 2 пъти в полицията за показания, предал съм всички данни. Но на какъв стадий е това разследване - никой не ми е подал информация. "

А заканите към него на този стадий са спрели.

"Заради по-големия звук, който се подвигна, хората се уплашиха и още тогава стопираха тези неща. Комуникацията продължава през други хора. БЧК доста мъчно биха взели позиция в подобен спор, тъй като един от правилата им е да не вземат участие спорове. Продължавам да кръводарявам, преди по-малко от 2 месеца подарих кръв за 40-и път ", добави той.

"За страдание, на този стадий виждаме, че няма никакви ограничения, още по-малко работещи. Практиката за даване на кръв против възнаграждение е очевидна и дългогодишна. Това не е вест. Забелязваме, че тези хора са построили комерсиална процедура и към този момент са дотам уверени в активността си, че имат силата да заплашат, да застрашат живот ", разяснява юрист Калина Михайлова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ околните на пациентите от време на време са изправени да се възползват точно от тази процедура.

"Ролята на страната следва да е преди всички тези отрицателни процеси. Липсва задоволително осведомителни акции за това, що е то доброволният кръводарителски акт, какво носи това на обществото. Един от главните правила на тази активност е точно доброволността. Липсва и ролята на страната при контролиране на това търгуване с кръв, което не можем, че е прикрито. Много постоянно някои от тези лица са безусловно негодни кръводарители. Те са употребили алкохол, лекарства, само че това не трябва попълнено в декларациите ", добави адв. Михайлова.

И бе безапелационна, че това е проблем от години: "Той не е подлаган на полемика по какъв начин да бъде решен, не са събирани експертни групи, които да дадат своите оферти. На този стадий няма надзор, той би трябвало да бъде упражняван от органите в опазването на здравето. А Министерство на вътрешните работи може да им оказва подпомагане. Трябва да се стартира със глобите. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР