Коментар на д-р Любомир Канов по повод на празника на

...
Коментар на д-р Любомир Канов по повод на празника на
Коментари Харесай

Д-р Любомир Канов: Следвайте здравия смисъл!

Коментар на доктор Любомир Канов във връзка на празника на лекарите на следващия ден, 7 април. Д-р Канов е прочут български психиатър и публицист, отстъпник, бежанец в Съединени американски щати. Автор e на книгите „ Човекът кукувица “, „ Парейдолии “, „ Ходисей “, „ Между двете хемисфери “, „ Вселената съгласно Гуидо “ и „ Стрела от тръстика “. Негови произведения са превеждани на британски, немски и чешки. Д-р Канов е съучредител, дружно с някогашния здравен министър Петър Москов и други, на партия КОД.

Покрай наближаващият Лекарски празник - 7 април, се връщам обратно в мислите си за ролята и посланията на нашата специалност в предишното. Стигам до извода, че нерядко препоръките ни са представлявали забранителни и императивни внушения с много слаба научна основа.



Не яжте мазни храни!

Беше неправилна рекомендация, която докара милиони хора да се втурнат и с десетки години да съблюдават fat free режими, изобилстващи с паста и въглехидрати. Това докара до увеличение на свръх дебелите и на диабетиците, несъмнено наред с обездвижването, колите и всякакви други аргументи. В същата посока беше и фанатичната битка с холестерола. Структурен детайл на всички кафези и хормони, който се създава в организма по наложителност и нужда. Изключването му от диетата води единствено до несъответствия и вероятно повече лична продукция на холестерол.



Не пий алено вино! Ще ти се вдигне кръвното!

Ето тази рекомендация най-вече ме е възмущавала. Защото истината е тъкмо противоположната. Чеврвеното вино, с ресвератрола куерцитина и антоцианините съдържащи се в него, плюс умерената централизация на алкохол е в действителност потребно за здравето на кръвоносните съдове и има профилактични свойства, както го демонстрира здравето на пиещите вино нации като французите, италианците, испанците и прочие Всъщност по този начин нареченият добър холестерол HDL се усъвършенства в резултат на потреблението на алено вино. Кръвното налягане не се покачва от аленото вино, макар примитивното българско поверие, че и виното и кръвта са червени, а като пиеш вино кръвта ти става " мощна " и надлежно вдигаш кръвното. Вреден съвет и невежествени вярвания...

Не яж сол! Не повече от три грама дневно!

Стотици хиляди се обрекоха на безвкусен живот, следвайки този недобре аргументиран съвет, изключително за хора с естествена бъбречна функционалност. Отрекоха се туршиите, въпреки че в действителност едни от най- здравословните и пробиотични храни са ферментиралите по натурален път, като киселото зеле, чушки, краставички и прочие наред с същинското кисело мляко. Здравето на по този начин наречения микробиом или популацията населяваща храносмилателния ни тракт, зависи от приема на качествени ферментирали артикули със здрави млечнокисели бактерии, присъщи и неповторими за България. От този микробиом зависят и доста други неща, та даже здравето и функционалността на мозъка, ставите, артериите и какво ли не още. Но вместо смелото ядене на лютивички туршии, хубава солена сланина и кисело зеле, поръсено с червен пипер ( алените чушки, доматите и други съдържат прочее и други потребни неща като да вземем за пример ликопени, морковите съдържат каротиноиди-прекурсори на вит А и т.н.), народът прилежно кусаше сутляш, малеби и бледи супи с фиде.



Не се печи на слънце, ще хванеш рак!

Хубаво, ще хванеш рак...Да, в случай че се самоизтезаваш и прекаляваш със слънцето или още по-лошо, в случай че настойчиво вървиш на солариум заради суетни аргументи, можеш да си навлечеш пакост и това е по-вероятно, в случай че си луничав и с кожа на ирландец, само че за множеството хора слънцето е живот. Витамин Д 3 е толкоз значим за нашето здраве, че изгодите мъчно могат да се изброят, а най-важният метод да си го набавим, е като изложим кожата си на слънчевите лъчи. Другият, доста по-неефикасен метод да си го набавим е като ядем храни съдържащи мазнини, тъй като той е мастно разтворим или в случай че консумираме гъби, тъй като те съдържат вит Д 2. Ако подържим за малко гъбите на слънце, те натрупват вит Д тъкмо като нас, тъй че да се хапват гъби е потребно. А се оказва, че с изключение на против меланхолия, вит Д оказва помощ на нашата имунна система в действителност да се бори против другите форми на рак, без да се загатват изгодите за костната система, остеопорозата, кожата, косата и още толкоз доста други.

Тичайте за здраве!

Мантрата, която прати в травматологията много запалянковци, които в неделен ентусиазъм да отслабнат, се втурваха да правят задъхани монотонни обиколки по тротоарите на градовете или парковете с нулев резултат в отслабването и съвсем сигурен резултат в развалени и артрозни коленни стави, тъй като тичането, изключително при наднормено тегло нищо друго с изключение на ставни повреди не може да донесе. За да се изразходват калориите нужни, с цел да се отслабне с триста грама, човек би трябвало да тича от София до Ихтиман и да се върне с автобуса, тъй като и кръста и колената ще са понесли доста огромна корист. Разбира се, че едно нормално човешко вървене пешком пет километра е за предпочитане. Може и за гъби, в свежа гора с чист въздух, стига да не е по време на избори, де.



Избягвайте напрежението!

По- малоумен съвет от този мъчно може да се даде. Кой и по какъв начин може да избегне напрежението, откакто животът е една непрекъсната поредност от стресове. Стойността на този съвет е равна на съвета да се избегне гибелта. А тя както е известно, наред с налозите е неизбежна. Макар че последното за множеството български олигарси несъмнено не е правилно. Но за гибелта е несъмнено.

Така че, Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus, общителни сътрудници лекари и пациенти. Следвайте здравия смисъл, избягвайте крайностите, здравните суеверия и отживелите възгледи във всяка област, в това число и в медицината.

Честит празник на сътрудниците лекари!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР