Коментар на д-р Любомир Канов, известен български психиатър и писател,

...
Коментар на д-р Любомир Канов, известен български психиатър и писател,
Коментари Харесай

Д-р Любомир Канов: Каква е истинската смъртност от вируса, спрямо обикновената ежедневна смъртност?

Коментар на доктор Любомир Канов, прочут български психиатър и публицист, отстъпник, бежанец в Съединени американски щати. Автор e на книгите „ Човекът кукувица “, „ Парейдолии “, „ Ходисей “, „ Между двете хемисфери “, „ Вселената съгласно Гуидо “ и „ Стрела от тръстика “. Негови произведения са превеждани на британски, немски и чешки. Д-р Канов е съучредител, дружно с някогашния здравен министър Петър Москов  Петър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 година в София. Петър Москов приключва и други, на партия КОД.

За първите 3 месеца на 2019 година в България са умирали приблизително по към 10,000 души на месец. Сигурно има статистика за аргументите на тази смъртност и процентите на хронично заболели, злополуки, произшествия, самоубийства, убийства, рак, сърдечно-съдови, инсулти и прочие Умирали приблизително по към 330 души дневно или към 14 души всеки час на денонощието.

От началото на епидемията е умирал почти един човек на ден. Твърди се, че съвсем всеки умрял е страдал от най-малко две, най-често три хронични болести. Има сериозен спор за един 38 годишен умрял, за който се твърди, че е бил изцяло здрав, само че има и подозрения в правилността на това изказване.

Озадачаващо, появиха се известия, че общата смъртност в България през първите три месеца на 2020 в действителност е намаляла, което не може да се изясни с рационални доводи. Официалната картина на заболелите до момента от коронавирус 19 е за към 1200 болни от които към 10% са медицински личен състав. Възможно е по-високия % положителни да се дължи на контакта със болни и на високия % тестуване на личния състав.

Каква е общата превалентност на контактните с вируса българи към този момент е незнайна големина. Говори се и се предлага тестиране на представителни извадки на популацията на инцидентен принцип с желание да се дибие по-точна визия за общата заразеност, респективно заболеваемост на популацията като цяло.

Съобразено с положителните практики по света се предлага това тестиране да се извърши с Елиса диагностичен тест, който е имунологичен тест, предопределен да открива антитела, антигени, протеини и гликопротеини в биологични материали., нормално в кръвта. В случая, този тест ще се употребява за разкриване на антитела против вируса коронавирус 19. ELISA на почти понятен език е абревиация на следното: Ензимо-свързан имунопоглъщащ тест/ Enzyme-Linked Immunosorbent Essay/.

Цената на такива проби в света варира от 2 до 30 $ на пакет с реагентите, без да се счита труда на лаборанта. Смятат се за високо чувствителни и характерни, положителни и акуратни проби, относително лесни за използване. Има разнообразни типове Елиса проби, нормално дават резултати до 24 часа, някои така наречен “Сандвич” проби се твърди, че са бързи, с резултати до 90 минути. Възможно е по необятния свят да има нови бързи разновидности, само че дали са налични и налични в България към този момент не е известно на публиката.

Това е към този момент ситуацията, както го демонстрират обстоятелствата и наличната осведоменост. Числата на общата заразеност на популацията като % от цялата популация не е открит даже почти, заради липса на тестиране на извадки или “срезове” от всички живеещи в страната; липсва също и съотношението в проценти на безсимптомни по отношение на симптомни инфектирани, както и процентът на по-тежко симптомните признати в болница по отношение на симптомните (леки) оставени на домашно лечение; съставлява интерес един явен разбор на съотношението на признати в интензивно поделение интубирани/ неинтубирани и дали екстубирането и изписването на интубирани заболели граничи с чудодейно изцеляване или е чест и вероятен излаз от лекуването.
Въздържането от ранно интубиране, възприето от лекарите в интензивните отделения в България наподобява верният метод и тогава въпросът за неналичието на задоволително екипирани с вентилатори кревати може би не е толкоз трагичен, най-малко към този момент. И прочие въпроси, които остават неизяснени. Но най-основният е: почти какъв брой българи са в действителност инфектирани, сметнато посредством екстраполация (а не като се тестират 7 милиона, както от време на време присмехулно се подхвърля) и каква е същинската смъртност от вируса по отношение на елементарната ежедневна смъртност, която всички сме приели като неизбежна. И допустимо ли е по принцип да се одобри, че някаква смъртност, изключително за уязвимите и здравно компрометираните, ще бъде неминуем сателит за цялото човечество, където този вирус към този момент е навлязъл, без значение от всички ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР