Комарите събудиха древно зло. Иде нещо ужасно - вирусът на

...
Комарите събудиха древно зло. Иде нещо ужасно - вирусът на
Коментари Харесай

Комарите събудиха древно зло. Иде нещо ужасно

Комарите разсъниха антично зло. Иде нещо извънредно - вирусът на Западен Нил (WNV). Той към този момент пътем влезе в осведомителното поле, само че вниманието, което му се обръща в последно време, е обезпокоителен сигнал за неговото развиване. Скорошно изследване оказа помощ да се види цялостната картина на степента на болестта, написа БЛИЦ.

Вирусът на Западен Нил е тип арбовирусна болест. Най-просто казано, това е болест, популяризирана основно от комари и кърлежи. Когато ни ухапят, вирусът може да влезе в тялото ни.
-->
За благополучие множеството от нас няма да се почувстват заболели, в случай че се заразят. Но в случай че се почувстваме зле, може да вдигнем температура, а в по-редки случаи вирусът да нападна мозъка и гръбначния мозък, което е по-сериозен проблем.

През 2021 година в Съединените щати са докладвани повече от 3000 случая на болести, породени от вируси като WNV, съгласно изследване, написа Medical News. Вирусът на Западен Нил е открит в почти 16% от окръзите на Съединени американски щати.

Вирусът наподобява поразява по-тежко възрастните хора. Повечето пациенти са били на възраст към 65 години, като за жалост към 8% от тях са умряли. Повече от половината от всички случаи на WNV в страната са открити единствено в три окръга в Аризона. Интересното е, че мъжете са с 60% по-склонни да се заразят с тежка форма на болестта.

В същото време WNV не беше единственият вирус, който беше в светлината на прожекторите. Проучването също по този начин откри случаи на зараза с La Crosse, Jamestown Canyon, конски енцефалит, St. Louis и Powassan енцефалит. Всеки от тези вируси има свои лични неповторими характерности, само че е значимо да се означи, че доста от тях засягат мозъка и гръбначния мозък.

За финален път вирусът от Западен Нил провокира подобен резонанс през 2012 година Този скорошен скок е незабравим, изключително като се има поради, че Аризона е видяла извънредно огромен брой случаи.

Освен това в някои щати, като Охайо и Индиана, някои вируси са открити за първи път, което може да значи, че тези вируси може да се популяризират в нови територии или че просто сме станали по-добри в откриването им.

Във всеки случай знанието къде и по кое време се появяват тези вируси оказва помощ на здравните чиновници и лекарите да бъдат нащрек. Проследяването на тези вируси, разбирането на техните модели на разпространяване и управлението на популациите от комари и кърлежи могат да предотвратят огнища на заболявания, които елементарно биха могли да се трансфорат в епидемии в своя обсег.

Понастоящем няма налични характерни лекувания или ваксини за доста от тези вируси, което акцентира значимостта на управлението и предотвратяването на тяхното разпространяване. Най-добрият метод да се предпазите сега е предварителната защита. Това значи да носите репелент срещу инсекти, да носите дълги ръкави и да предоставяте цялостна здравна информация, когато дарявате кръв.

Въпреки че вирусът на Западен Нил още веднъж стана известен заради някои много плашещи аргументи, осъзнаването и вземането на защитни ограничения е най-хубавата ни отбрана против него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР