Командващият украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Александър Павлюк заяви на 6

...
Командващият украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Александър Павлюк заяви на 6
Коментари Харесай

И Москва, и Киев готвят офанзива през 2024 г.

Командващият украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Александър Павлюк съобщи на 6 март, че Украйна ще се опита да

Украинските сили желаят да стабилизират фронтовата линия, с цел да ротират елементи на подготвителните полигони в тила за попълване и възобновяване.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Павлюк съобщи, че това ще разреши на Украйна да сътвори сили, които ще организират неопределени контранастъпателни дейности (възможно, само че не безусловно контранастъпателни операции) през 2024 година

Павлюк уточни, че съветските сили концентрират настъпателни старания покрай Авдеевка, в посока Часов Яр (западно от Бахмут) и в Лиманско направление. Руските сили се пробват да поддържат релативно висок ритъм на настъпателни интервенции по фронтовата линия, с цел да резервират самодейността.

Руските сили сега търпят обилни загуби, а украинската  оценка е, че ще стабилизират фронтовата линия в близко бъдеще.

Опитът на Украйна да оспори самодейността през 2024 година е действен . Русия ще може да дефинира местоположението, времето, мащаба и условията на боевете, стига да резервира самодейността. Това може да принуди Украйна да изразходва материали и жива мощ в реактивни отбранителни интервенции. Украйна ще се лиши от дарба за струпване на материални средства, нужни за бъдещи контранастъпателни интервенции.

ISW продължава да смята, че би било безразсъдно Украйна да отстъпи самодейността на Русия за по-дълго, в сравнение с е належащо.
 Зеленски подсети на сътрудниците да не бавят оръжията за Украйна
Зеленски подсети на сътрудниците да не бавят оръжията за Украйна

Отчете жертвите и ранените при съветски удари за миналия ден

Продължаващото закъснение на западната помощ обаче евентуално ще отсрочи украинските старания за възвръщане самодейността в целия фронт. Недостигът на материални средства и несигурността по отношение на бъдещата помощ евентуално лимитират украинското оперативно обмисляне.

Забавянето на решаващата помощ ще принуди Украйна да вземе сложни решения за това по какъв начин да разпредели ресурсите сред бъдещи оперативно значими контранастъпателни интервенции и настоящи отбранителни интервенции против съветските войски, които сега държат самодейността.

Украинският президент Володимир Зеленски също неотдавна съобщи, че украинските сили възнамеряват да проведат контранастъпателни интервенции през 2024 година, само че акцентира, че главната цел на Украйна остава отбраната на украинската територия.

Русия приготвя ново настъпателно изпитание, което ще стартира в края на май или лятото на 2024 година, което евентуално в допълнение ще отсрочи опциите за Украйна.

Добре квалифицираните украински сили потвърдиха, че са способни да предотвратят даже незначителни съветски победи по време на огромни съветски настъпателни старания и са способни да унищожат мощно атакуващите съветски сили.

Помощта на Запада за сигурността е от решаващо значение както за способността на Украйна да концентрира материали и жива мощ за бъдещи контраофанзивни интервенции, по този начин и за способността ѝ да може да овладее самодейността.

Руските сили организираха относително по-голяма серия от удари с дронове и ракети против Украйна в нощта на 5 против 6 март и на 6 март, в това число удари по град Одеса на украинския президент Володимир Зеленски с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Украинските военновъздушни сили оповестиха, че в нощта на 5 против 6 март съветските сили са изстреляли пет ракети С-300 от окупирана Донецка област и 42 дрона Шахед-136/131 от окупираните Крим, Курска област и Краснодарски край.

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че украинските сили са свалили 38 дрона Shahed над Днепропетровска, Одеска, Херсонска, Хмелницка, Черкаска, Харковска, Виницкая и Сумска области. Западните медии оповестиха, че съветска ракета е блъснала на няколкостотин метра ескорт, пренасящ Зеленски и Мицотакис.

Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са нанесли високо прецизен ракетен удар по обект  в пристанището на Одеса, където украинските сили са подготвяли военноморски дронове за интервенции.

Представители на Кремъл не престават да се базират на нуклеарни закани като част от настоящите съветски осведомителни интервенции, ориентирани към намаляване на западната поддръжка за Украйна и въздържане на западната помощ за Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори на 6 март, че Русия ще употребява нуклеарни оръжия единствено в случай че застрашено съществуването ѝ  - отдавнашна тематика за диалози по отношение на потреблението на нуклеарно оръжие от Русия.

Песков също упрекна Запада в " рутинизиране " на тематиката за нуклеарната война, което Песков назова " извънредно рискова " и " безотговорна ", макар обстоятелството, че в действителност съветските публични лица най-често намерено заплашват с потребление на нуклеарни оръжия. Говорителят на съветското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова отговори на неотдавнашното изказване на финландския президент Александър Стуб, че участието в НАТО дава на Финландия нуклеарно сдържащо средство, като съобщи , че американските нуклеарни уреди в Северна Европа биха били " законни цели " за Русия в предполагаем директен спор сред Русия и НАТО.

Захарова заплаши, че сигурността на страните, които са получили нуклеарни оръжия от Съединени американски щати, " явно ще пострада " .
 Финландия позволи на Украйна да нанася удари по Русия с финландски оръжия
Финландия позволи на Украйна да нанася удари по Русия с финландски оръжия

Хелзинки призовa и Германия да преразгледа позицията си

Председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко съобщи, че Русия би трябвало да преоцени и денонсира интернационалните съглашения , които не служат на националните ползи на Русия, по-специално неуточнените интернационалните съглашения, подписани от руския министър председател Никита Хрушчов и други руски и съветски водачи.

Изявлението на Матвиенко допуска интерес на Русия да денонсира огромно ветрило от интернационалните съглашения, в това число съглашения за разпространяване на нуклеарни оръжия и сигурност. ISW неотдавна означи няколко чиновници на Кремъл, в това число съветския президент Владимир Путин, участващи в дрънчене на нуклеарни оръжия, само че продължава да прави оценка, че съветската нуклеарна приложимост в Украйна и отвън нея остава доста малко евентуална.
 Шефът на МААЕ дойде в Русия поради обстановката към Запорожката АЕЦ
Шефът на МААЕ дойде в Русия поради обстановката към Запорожката АЕЦ

Рафаел Гроси и Владимир Путин разискват нуклеарната сигурност

Директорът на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси и съветският президент Владимир Путин разискаха сигурността на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и проблемите на неразпространението на нуклеарно оръжие на 6 март в Сочи, Русия. Гроси съобщи, че е имал " значим продан " с Путин по отношение на " нуклеарната сигурност и сигурност " , която съветските сили управляват повече от две години. Кремъл и съветските държавни новинарски издания подчертаха визитата на Гроси в Русия, евентуално като част от продължаващите старания да се показа Русия като виновен оператор и да се подтикне към интернационално самопризнание за съветската окупация на АЕЦ и окупирана Украйна.

Руският президент Владимир Путин се срещна с губернатора на проруската молдовска самостоятелна област Гагаузия Евгения Гуцул на 6 март и акцентира поддръжката на Русия за Гагаузия. Путин и Гуцул се срещнаха в коридорите на Световния юношески фестивал в Сочи и разискаха " комплицирани районни и геополитически въпроси ", за които Гуцул твърди, че Гагаузия е в " епицентъра ". Гуцул осведоми Путин за " противозаконните дейности " на молдовските управляващи и твърди, че Молдова систематично " лишава пълномощията на Гагаузия, лимитира бюджета, нарушава законните права, и предизвика неустойчивост и дестабилизация в Гагаузия и в цяла Молдова. "

Гуцул твърди, че Путин " е даде обещание да поддържа Гагаузия и гагаузкия народ в отбраната на техните законни права , пълномощия и позиции на интернационалната сцена ". Гуцул също по този начин се срещна с разнообразни съветски публични лица и се съгласи да ускори икономическите и културни връзки с Краснодарския край и Пензенска и Псковска области.

Гуцул неотдавна се срещна с ръководителя на Руския съвет на федерацията Валентина Матвиенко, която акцентира поддръжката на Русия за Гагаузия против хипотетичното молдовско " подтисничество " . Пътуването на Гуцул до Русия следва Конгреса на депутатите на 28 февруари в отцепническия от Русия район на Молдова   от Русия в отговор на хипотетичния възходящ напън от страна на Молдова.
 Напрежение в Молдова след изборите в Гагаузия
Напрежение в Молдова след изборите в Гагаузия

Районът е обитаем с етнически турци с проруска ориентировка

Путин не отговори на настояването, само че настояванията на Приднестровието към момента дават на Кремъл необятен набор от вероятни курсове на деяние (COA) по-късно.

Не е ясно за какво Путин би избрал да се срещне с Гуцул и да се ангажира с гагаузките управляващи, след катоза защита/защита. Неотдавнашните взаимоотношения на Кремъл на високо равнище с гагаузките управляващи след предходен риторичен фокус върху Приднестровието поддържа оценката на ISW, че Кремъл желае да употребява и двата проруски района на Молдова, с цел да оправдае хибридни интервенции, ориентирани към дестабилизиране и по-нататъшно поляризиране на Молдова преди договарянията за присъединение на Молдова към Европейски Съюз и президентските избори в Молдова по-късно през 2024 година

Молдова суспендира Договора за стандартните въоръжени сили в Европа (CFE) от ерата на Студената война на 6 март. Двадесет и две членки на НАТО и страни от Варшавския контракт подписаха Договора CFE през 1990 година и той беше утвърден през 1992 година след рухването на Съветския съюз. CFE имаше за цел да откри равни ограничавания на броя на танковете, бронираните бойни машини, тежката артилерия, бойните самолети и хеликоптерите за нахлуване сред страните от НАТО и Варшавския контракт, с цел да се уравновеси преимуществото на Съветския съюз в стандартните оръжейни системи през последните години на Студената война.

Молдовски публични лица обявиха, че Молдова суспендира ДОВСЕ, защото е настъпила " фундаментална смяна в събитията " в интернационалната среда за сигурност след първичното сключване на контракта.

Председателят на комисията по защита на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов отговори на решението на Молдова и съобщи, че то е срещу съветските ползи, макар обстоятелството, че . Отрицателният отговор на съветските публични лица на решението на Молдова в допълнение допуска, че Кремъл желае да поддържа въздействие върху Молдова, употребявайки разнообразни пътища.

Съобщава се, че Украинското основно военно разследващо ръководство (ГУР) е направило удар с дрон върху минно-обработващ цех в Курска област на 6 март. " Украинска истина " заяви на 6 март, че ГУР е направил удар с дрон против Михайловския минен цех и преработвателен цех в Железногорск, Курска област.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт твърди, че украински дрон е блъснал хранилище за гориво в Железногорск, предизвиквайки пожар, и че различен украински дрон е блъснал Михайловския минно-обогатителен комбинат. Украинска истина заяви, че Михайловският минно-обогатителен цех е едно от най-големите предприятия за рандеман на желязна руда в Русия. Съединени американски щати постановиха наказания на холдинговата компания Металоинвест на Михайловския минно-обогатителен комбинат.
 Украински дронове удариха склад за гориво в съветската Курска област Обновена
Украински дронове удариха склад за гориво в съветската Курска област

Дронове са свалени и над Белгородска и Воронежка област

Армения наподобява подхваща лимитирани ограничения за понижаване на двустранното си съдействие в региона на сигурността с Русия отвън пониженото си присъединяване във водената от Русия Организация на контракта за групова сигурност (ОДКС). Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян съобщи на 6 март, че Армения публично е уведомила Русия, че " единствено арменски граничари " би трябвало да извършват отговорности на интернационалното летище   " Зварноц " в Ереван.

Арменската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Радио Азатутюн заяви, че съветска гранична защита служи на летище Зварноц от подписването на арменско-руско съглашение от 1992 година, което контролира съветските сили в Армения, само че не загатва съответно съветско наличие на летище Зварноц.
 Армения към момента подготвена да подпише мир с Азербайджан
Армения към момента подготвена да подпише мир с Азербайджан

Чака Баку да разгласи волята си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР