* Командоси пазят портите на Стария град, Божи гроб е

...
* Командоси пазят портите на Стария град, Божи гроб е
Коментари Харесай

Защо в Ерусалим видяха знаци за Апокалипсиса

* Командоси пазят портите на Стария град, Божи гроб е недосегаем за поклонници, пътят за Витлеем - отцепен с бетонни блокове

 * Еврейският синедрион изиска жертвоприношение, каквото не е правено от две хилядолетия

Никой не помни Ерусалим подобен, какъвто е в този момент. Точно в дните, когато тук се струпва най-голямото стълпотворение на хора – по време на еврейската Пасха, католическия и православния Великден - свещеният град е запустял.

Затворени за гости са всички църкви, синагоги и джамии, а молитвите са навън. Тежко въоръжени командоси пазят входовете към Стария град и не позволяват нито един пришелец да влезе, нито някой локален гражданин да излезе без задоволително основателна причина. Яфската врата е заключена с катанец. Няма късмет да се извърши преданието, съгласно което в случай че някой премине през нея на кон, ще стане държател на Ерусалим.

По улиците се разхождат единствено ерусалимските котки. Малките магазинчета, дюкяни, заведения за хранене и кафенета са пуснали кепенци, а нормалните тълпи от туристи, които мъчно се разминават по тесните сокаци, са изчезнали. Хората рядко излизат от домовете си. „ Не сме виждали такова нещо даже по времето на Интифадата.

Старият град наподобява на замъка на Спящата хубавица “

разясняват поданици на античния град.

Божи гроб е недосегаем за поклонници. Видеоклип в обществените мрежи демонстрира, че на 22 март – когато се отбелязва Неделя Кръстопоклонна, в църквата „ Възкресение Христово “, стопанисвана от няколко християнски деноминации – гръцката, арменската, копската, сирийската, етиопската и католическата, са се правили богослужения. Посетителите се броят на пръсти и не е нужно да се чака с часове, с цел да се помолиш на Божи гроб. Няма многолюдни тълпи, побутване с лакти. И всеки може да остане уединено със Спасителя толкоз време, колкото желае.

На 26 март израелската полиция се е разпоредила, а църковните водачи са приели храмът да бъде затворен за една седмица. Но поради продължаващите случаи на разпространяване на коронавируас, управляващите не анулират изключителното състояние. Дори Благодатният огън, който слиза в църквата в навечерието на Възкресение, ще бъде донесен до летище „ Бен Гурион “, с цел да го получат представителите на православните църкви в целия свят. За Българската православна черква той трябваше да бъде доставен от консула ни, а митрополит Антоний да го одобри. Светият Синод обаче се отхвърли да изпраща пратеници тази година, а в катедралния храм „ Св. Александър Невски “ има непокътнат от предходната година.

Така най-святото за християните място остава недостъпно за най-големия празник - Великден. Случвало ли се е това в миналото през хилядолетията – никой не помни. Местните хора настояват, че

и в най-тежките времена на войни и раздори поклонниците са идвали тук, за усетят чудото на Възкресението .

Обикновено в тези дни в Ерусалим се стичат стотици хиляди хора от целия свят, с цел да изминат последния земен път на Иисус Христос до Голгота. Стълпотворението от вярващи и туристи е толкоз огромно, че никакви ограничения за сигурност не биха могли да работят.

Традицията вярващите да вървят по стъпките на Спасителя води началото си от XII век, котаго Ерусалим е бил столица на кръстоносците. През ХIII век доминиканският мисионер Риколдо де Монтерече дава името на маршрута - " Via dolorоsa " - Пътят на болката. Извървяват го тези, които желаят да съпреживеят страданията на Христос. Някои носят тежки кръстове, други – трънени венци.

По Виа Долороса има 14 спирки, отбелязващи събитията от осъждането до разпъването на Богочовека. Последните пет станции са в самия храм. Мястото, където е издигнат той, е посочен от ангели на Света Елена, майката на император Константин, която търсела кръста. Намерила три и схванала кой е животворящият, когато труп оживял при допира с него.

В центъра му е Божи гроб – малко помещение със скромна мраморна плоча, а тъкмо над него е тогавашният рид Голгота, на който Спасителят е бил разпънат.

На католическия Разпети петък, който беше на 10 април, единствено шепа францискански монаси минаха по Пътя на страданието и се помолиха пред заключените порти на църквата „ Възкресение Христово “. Така ще е и тази седмица, когато православните християни означават библейските събития.

Затворен е и Витлеем. Рожденото място на Иисус Христос бе първото, което попадна под карантина поради ковид – още на 5 март. Заразата е пренесена от туристи – някои настояват, че са гърци, съгласно други са южнокорейци. След това управляващите в Израел затвориха цялата Палестинска автономност, а пътищата бяха заградени с големи бетонни блокове, споделя българката Светлана, която от години живее в Ерусалим. Заради изолацията магазините в Ерусалим са останали без яйца, които се доставят главно от самостоятелните територии. Самолет донесъл от Португалия дефицитната стока, с цел да могат християните в Израел християни да спазят традицията с боядисването.

Мерките на Израел за ограничението на COVID-19 засегнаха и другите вероизповедания в свещения град.

Евреите бяха принудени да отбележат своя максимален празник – Песах, съобразявайки се с изключителното състояние. Тази година дните, отдадени на излизането на народа на Моисей от Египет, започнаха по залез слънце на 8 април и продължиха до настъпването на нощта на 16 април. Но комендантският час остана, а министър председателят Бенямин Нетаняху прикани съгражданите си празничната софра, на която ще сложат обичайните маца и вино, да е у дома и единствено в стеснен фамилен кръг. Макар че ортодоксалните правила не разрешават електронни устройства по време на шабат и празниците,

високопоставени равини са дали позволение на хората да употребяват видеоконферентна връзка

с цел да беседват със своите близки на празничната вечеря Седер Песах, писаха медии в Израел.

Но ултраортодоксалната общественост, която съставлява 12% от популацията на страната, мъчно приема ограниченията за обществена отдалеченост и ограничавания. Мнозина не гледат телевизия, нямат интернет и повече се вслушват в думите на религиозните си водачи, в сравнение с политиците. Най.-много инфектирани с COVID-19 в Израел са тъкмо хора от тази общественост, само че някои не желаят да се изследват и се постанова управляващите да ги принуждават с полиция.

Малко по-рано представители на еврейския синедрион желаеха позволение от израелското държавно управление да създадат жертвоприношение на Храмовия рид. Те се аргументираха, че това е мястото, където се произнасят молебствия за излекуване по време на епидемии. Планът бе там да се придвижи краткотраен олтар, издигнат още през предходната година съгласно библейските условия, който да бъде спретнат незабавно след церемонията, за която упорстваха да се организира до 9 април. За нея се приготвят от 8 година Това е една от стъпките за възобновяване на Третия храм. Според еврейското знамение, той ще бъде възобновен на Храмовия рид когато еврейските изгнаници се върнат в Израел и ще стартира нова месианска епоха.

Жертвено агне на най-святото за юдаизма място не е пренасяно от две хилядолетия насам

– след разрушаването от император Тит на Втория храм през 70 година след Христа. От постройката е непокътната единствено западната стена, наричана Стената на рева.

Според знамение на отци от Православната черква обаче, строителството на Третия Соломонов храм и възобновяването на жертвоприношенията е един от знаците за идването на Антихриста – подправеният избавител, проводник на злото, който ще подведе индивидите с лъжливи учения. Той ще влезе в Третия храм и ще се разгласи за господ. Това е разказано в Апокалипсиса /Откровението/ на Йоан. Антихристът ще преследва християните, които по негово време ще търпят крайни ограничения, апетит и страдалчество, тъй като няма да желаят белега на звяра да бъде подложен върху дясната ръка или челата им и по тази причина няма да могат да купуват или продават нищо, с цел да се хранят. След това ще се излее Божият яд върху тези, които са послушали лъжепророка и са се подчинили на звяра. Според оракул Даниил ще настане време на такива компликации, каквито земята в никакъв случай не е познавала. Докато Христос пристигна още веднъж, с цел да цари на небето и земята.

На настояването на Активистите на придвижването за Третия храм, християнската общественост в Ерусалим реагира – Божи гроб е затворен, а месианците готвят жертвоприношение – в действителност Апокалипсис!

А известието за желанието да се принесе жертвено агне на Стената на рева в някои израелски медии вървеше дружно с информация, че се е родила „ крава на Апокалипсиса “ – свещена алена юница, която предвещава края на света.

Идеята за жертвоприношение срещна опозиция и от страна на мюсюлманите в Ерусалим. Те остро реагират на придвижването за Третия храм, тъй като го одобряват за директна опасност за ислямския темперамент на мястото. Там е комплексът Харам ал Шариф с Купола на скалата и джамията на халиф Умар – Ал-Акса - трета по святост след Кааба в Мека и Зеления купол, издигнат край дома на Мохамед в Медина.

Мюсюлманите имат вяра, че Ал-Акса е издигната на мястото, откъдето пророкът се е изкачил на небето. Комплексът е значим знак на Палестинската автономност, както и значим обект на просветителна и благотворителна активност за палестинската общественост.

От 22 март достъпът до мястото е стеснен, джамията е затворена, а молитвите могат да бъдат осъществявани във вътрешния двор, съгласно вакъфската администрация.

Вярващите, които желаят да сложат там килимчетата си, обаче рискуват да отнесат солена санкция от 5000 шекела от израелските управляващи .

Мюсюлманите недоволстват, че до момента в който за тях достъпът до свещеното място е неразрешен, евреите вървят на Храмовия рид, като растежът на визитите се е нараснал с 14%.

В последна сметка израелските управляващи оставиха без отговор молбата на еврейския синедрион - провеждането на мероприятие като жертвоприношение нарушава разпореждането за възбрана на обществени събирания по време на пандемията. Кварталите са затворени, а карантината би трябвало да се съблюдава.

Така, с уверението, че законът важи за всички без изключения, се пази нежният баланс в свещения град, където пристрастеностите постоянно кипят и спорът може да пламне и от най-малката искра.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР