Командирът на проруските бунтовници в отцепилата се от Украйна Донецка

...
Командирът на проруските бунтовници в отцепилата се от Украйна Донецка
Коментари Харесай

Лидерът на сепаратистите в Донецка област беше убит, Русия обвини Украйна

Командирът на проруските бунтовници в отделилата се от Украйна Донецка област Александър Захарченко е умрял при детонация на бомба в кафене в Донецк, съобщи Ройтерс, като се базира на съветски медии. Русия упрекна Украйна за убийството на водача на проруските сепаратисти, предадоха международните организации.

 Александър Захарченко Александър Захарченко © Българска телеграфна агенция / АРХИВ
" Има всички учредения да се допуска, че зад убийството стои режимът в Киев, който нееднократно е употребявал сходни способи за премахване на инакомислещи и неуместни хора ", съобщи говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, представена от ТАСС. Тя упрекна прозападните управляващи в Украйна, че вместо да изпълнят Минските съглашения и да търсят решение на вътрешния спор, " киевската партия на войната осъществя терористичен сюжет, обърквайки в допълнение така и така комплицираната конюнктура в района ".

Смъртта на Захарченко демонстрира, че Киев е решил да стартира " кървава битка " и се е отказал от обещанията си да търси мир, сподели Захарова, представена от Ройтерс.
Говорителката на съветското външно министерство прикани интернационалната общественост да изиска от Киев независимо следствие на убийството на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР) Александър Захарченко, прикани Захарова, представена от ТАСС. Като се има поради " марионетността на политическата система на Украйна ", интернационалната общественост би трябвало и да управлява това следствие, добави тя.

Председателят на Народния съвет (парламента) на ДНР Денис Пушилин също упрекна украинските управляващи, че стоят зад покушението, съобщи ТАСС.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) на собствен ред съобщи, че убийството на Захарченко е резултат от спор сред " терористите и техните съветски спонсори ". " Всички обвинявания, които може да бъдат чути от съветската страна, не са правилни ", сподели говорителката на ССУ Елена Гитлянская, представена от Ройтерс.

През 2014 година подкрепяни от Русия бунтовници в Източна Украйна отхвърлиха властта на Киев, откакто там пристигнаха на власт след митинги прозападни водачи.
Захарченко, 42-годишен някогашен електротехник в каменовъглена мина, оглави ДНР през ноември същата година. Според други размирен водачи той е бил посочен от Москва, макар че по-късно избирането му бе доказано с избори, напомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че сепаратистите в Източна Украйна са разкъсвани от вътрешни битки, които от време на време са прекосявали в принуждение. Няколко техни водачи бяха убити при атентати през последните години. Бивши размирен командири избягаха от Донбас, като споделяха, че се опасяват за живота си, защото някогашните им съидейници са се обърнали против тях.

Иначе сепаратистките управляващи упрекнаха Киев и за предходни офанзиви в следените от тях територии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР