Командирът на KFOR Анджело Микеле Ристуча заяви, че ситуацията в

...
Командирът на KFOR Анджело Микеле Ристуча заяви, че ситуацията в
Коментари Харесай

KFOR: Ситуацията в Северно Косово все още е напрегната, призоваваме за диалог

Командирът на KFOR Анджело Микеле Ристуча съобщи, че обстановката в северната част на Косово и Метохия е към момента напрегната, макар видимо мирната атмосфера, оповестява Танюг.

Микеле Ристуча отбелязва, че KFOR остават ангажирани с осъществяването на своя мандат според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и че НАТО е изпратило спомагателни войски в провинцията, с цел да посрещне по-добре провокациите.

" Тук сме, с цел да избегнем утежняване на обстановката и да понижим напрежението. Единственият метод за деескалация зависи от политическата воля и на двете страни ", добави Ристуча.

Ситуацията в сръбските общини в Северно Косово и Метохия ескалира на 26 май, откакто специфични елементи на косовската полиция окупираха административни здания в общините Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Силите за сигурност се пробваха да обезпечат встъпването в служба на ръководителите на общините, спечелили изборите, които бяха бойкотирани от сръбското население. На 29 май силите на НАТО в Косово отделиха държавни здания, където локалното население организираше митинги, които ескалираха в конфликти.

Заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар и специфичният представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак се срещнаха с Курти на 6 юни. Те настояха Прищина да организира предварителни избори в северните общини на Косово с присъединяване на косовските сърби. Президентът на Косово Вьоса Османи удостовери опцията за нов избор, като сложи като изискване за нови избори подписването на петиция до Прищина от минимум 20% от локалните гласоподаватели.

Белград съобщи, че Курти търси предлог да не извърши настояванията на Съединени американски щати и Европейски Съюз за деескалация на обстановката в северната част на района и заяви, че Прищина ще би трябвало да направи отстъпки на сръбското население в района, с цел да могат сърбите да вземат участие на нови общински избори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР