Представители на трите власти в Иран – изпълнителната, законодателната и

...
Представители на трите власти в Иран – изпълнителната, законодателната и
Коментари Харесай

Властите в Иран разпоредиха разследване на катастрофата с президентския хеликоптер

Представители на трите управляващи в Иран – изпълнителната, законодателната и правосъдната – се събраха на изключително съвещание след гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси и няколко негови приближение, измежду които външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан, които починаха при случай с хеликоптер. 

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей разгласи петдневен народен печал, а началникът на генералния щаб на иранската войска Мохамед Багери разпореди „ високопоставена комисия да стартира следствие на повода за злополуката на хеликоптера на президента “.

Междувременно, основният договарящ по нуклеарните въпроси на Иран Али Багери беше назначен за длъжностен министър на външните работи, заяви представител на държавното управление, представен от БГНЕС.

Инцидентът е станал в планински терен и при студено време. Иранската осведомителна организация Meр също удостовери смъртните случаи. Държавната телевизия заяви, че на фотоси от мястото се вижда, че хеликоптерът се е забил в планински връх, макар че няма публична информация за повода за злополуката. Раиси е бил на границата с Азербайджан, с цел да открие язовира Qiz-Qalasi, който е съвместен план между двете страни. Той е бил придружаван от президента на Азербайджан Илхам Алиев. На собствен ред Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей, който има последната дума във връзка с цялостната политика и нуклеарната стратегия, се опита да успокои гражданите.

 
Световни водачи изричат съболезнования
Множество международни водачи показаха своите съболезнования към Иран и фамилиите на починалите в злополуката. Сред първите бяха президентите на Русия и Турция.
Президентът Путин изпрати съболезнователна депеша до Иран. Той изрази най-дълбоките си съболезнования на висшия водач на Ислямската република по отношение на трагичната злополука.
Дмитрий Песков, представител на съветския президент Владимир Путин

Китай също сервира своите съболезнования, като съобщи, че Пекин е изгубил добър другар.

„ Президентът Си Дзинпин посочи, че откогато президентът Раиси е встъпил в служба, той е съдействал доста за опазването на сигурността и стабилността на Иран и за насърчаването на националното развиване и разцвет. Неговата злополучна гибел е голяма загуба за иранския народ, а също по този начин стана причина Китай да загуби един добър другар “, сподели Уан Уенбин, представител на китайското Министерство на външните работи.

Европейски Съюз също изрази съболезнованията си към Иран посредством ръководителя на Съвета Шарл Мишел и висшият представител по външната политика Жозеп Борел .

" Европейски Съюз показва откровените си съболезнования във връзка със гибелта на президента Раиси и министъра на външните работи Абдоллахиан, както и на други членове на тяхната делегация и екипажа при случай с хеликоптер. Мислите ни са ориентирани към фамилиите им ", написа Шарл Мишел.

 

Говорителят на НАТО изрази съпричастността на алианса, а шефът на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси прикани за минута безмълвие откакто научи новината. Това стана по време на тирада пред интернационална конференция за нуклеарната сигурност във Виена.
Всички сме наясно с трагичните вести от тази заран. Затова ви апелирам да се присъедините към мен и да запазим минута безмълвие.
Рафаел Гроси, общоприет шеф на Международната организация за атомна сила

Членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации уважиха с минута безмълвие паметта на иранския президент Ебрахим Раиси и съпътстващите го лица.

Посланикът на Мозамбик Педро Комисарио Афонсо, който е ротационен ръководител на Съвета през май, помоли членовете да станат и да запазят безмълвие " в памет на загубата на човешки живот при злополуката на президента на Ислямска република Иран Ебрахим Раиси " и неговия екип.

Съседите на Иран от Персийския залив – Обединените арабски емирства и Катар – също показаха страдание за гибелта на Раиси и останалите починали. На собствен ред в Иран хиляди хора започнаха да се събират по улиците на градовете, с цел да изразят своята горест.

" С дълбока горест и тъга получихме трагичната вест за кончината на президента на Ислямска република Иран Ибрахим Раиси, министъра на външните работи Хосейн Амир Абдоллахиан и техните спътници вследствие на злощастната самолетна злополука в Северен Иран. Изказваме откровените си съболезнования и състрадание на висшия водач на Ислямската република Али Хаменей и на иранската нация, нейното държавно управление и народ. Изразяваме нашата взаимност с братския ирански народ и формалните лица на Ислямската република по време на тази мъчителна покруса ", се споделя в известие на министър-председателя на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани.

Подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хути показаха съболезнованията си за гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи Франс прес. Загубата му ще се усети в целия мюсюлмански свят, изключително измежду палестинците, прибавиха те.

Смъртта на Раиси " е загуба освен за Иран, само че и за целия ислямски свят, и за Палестина и Газа " , съобщи представителят на хутите Мохамед Абдулсалам в X, като добави, че палестинците " имат остра потребност от наличието на подобен президент, който продължава да пази правото им на независимост “.

Хамас изрази своите " най-дълбоки съболезнования и взаимност " към висшия водач на Иран Али Хаменей, иранското държавно управление и иранския народ за " тази голяма загуба ". Организацията похвали умрелите ирански водачи за поддръжката на палестинската идея и съпротивата против Израел и изрази убеденост, че " надълбоко вкоренените институции " на Иран ще му разрешат да преодолее " последствията от тази огромна загуба ", оповестява Ройтерс.

Подкрепяната от Техеран ливанска формация Хизбула изрази скръбта си за гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси и други публични лица. Терористичната формация го разказа като " бранител " на „ революционните групи в района “.

" Хизбула в Ливан показва най-дълбоките си съболезнования ", се споделя в изказване на групировката.

„ Ебрахим Раиси беше мощен покровител и корав бранител на нашите дела и бранител на съпротивителните придвижвания ", се споделя още в изказването.

" Дълбоко натъжени и шокирани от трагичната кончина на доктор Сейед Ебрахим Раиси, президент на Ислямска република Иран. Приносът му за подсилване на двустранните връзки сред Индия и Иран постоянно ще се помни. Изказвам най-искрени съболезнования на фамилията му и на народа на Иран. Индия е с Иран в този миг на тъга ", написа министър председателят на Индия Нарендра Моди в Х.

 
Кой ще наследи Раиси?
Президентът Раиси ще бъде сменен от първия вицепрезидент Мохамед Мохбер преди провеждането на президентски избори в границите на 50 дни.

Член 131 от Конституцията на Ислямската република планува, че " при положение на гибел, уволняване, оставка, неявяване или заболяване на президента, траяло повече от два месеца, първият вицепрезидент поема пълномощията на президента ".

Този развой би трябвало да получи утвърждението на Върховния водач, а аятолах Али Хаменей е най-висшата власт в страната и неин държавен глава.

Конституцията планува, че съвет, " формиран от ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния съд и първия вицепрезидент, е задължен да провежда избора на нов президент в границите на оптимален период от 50 дни ".

Бъдещият краткотраен президент, 68-годишният Мохамед Мохбер, беше назначен от Ебрахим Раиси за първи вицепрезидент през август 2021 година, след президентските избори.
Хората би трябвало да бъдат сигурни, че няма да има разстройства в делата на страната.
аятолах Али Хаменей, висш лидер на Иран

Катастрофата се случва в миг на възходящо противоречие в Иран по отношение на редица политически, обществени и стопански рецесии. Иранските духовни управници са изправени пред интернационален напън поради оспорваната нуклеарна стратегия на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна. Откакто съдружникът на Иран, Хамас атакува Израел на 7 октомври, провокирайки израелското нахлуване в Газа, в целия Близък изток избухнаха спорове, в които вземат участие групировки, свързани с Иран. От години мнозина считат Раиси за мощен кандидат за правоприемник на Хаменей, който утвърждава главните политики на Раиси. Победата на Раиси на прецизно ръководените избори през 2021 година сложи всички клонове на властта под контрола на традиционалистите след осем години управление на прагматика Хасан Рухани.

 

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР