Kолона от цистерни, всяка на стойност между 20 хиляди евро

...
Kолона от цистерни, всяка на стойност между 20 хиляди евро
Коментари Харесай

Защо тъгува “дребният” търговец на горива

Kолона от цистерни, всяка на стойност сред 20 хиляди евро (на старо) и 100 хиляди евро (нова) се разноски по Околовръстното на София в символ на митинг против приемането на закона за горивата.

Това написа в. „ Труд “.

„ Закон за горивата, но ние да не сме Саудитска Арабия, че да имаме закон за горивата, обявиха протестиращите. – Кому са нужни тия безкрайни регистрации и пререгистрации, натоварват ни с непостижими средства, законът не би трябвало да важи за всички!”

Причините за бурното отвращение на „ дребните и средните” са няколко текста в признатия на първо четене законопроект, предвиждащи регистрационен режим, условие за висок уставен капитал и даване на обезпечения в размер на 20 000 лева за търговци на дребно и 3 милиона лв. за притежатели на хранилища.

Макар сумите на обезпеченията да звучат стряскащо, на процедура усложнението, което би изпитал всеки притежател на бензиностанция, с цел да отговори на условието, е да загуби малко време в обслужващата го банка, с цел да получи банкова гаранция за нужната сума на цената от към 500-600 лева годишно. Това е по-малко, в сравнение с костват идентичните дъждобрани и плакатите под шаблон на протестиращите пред Министерски съвет.

Колкото до уставния капитал, всеки знае, че това не са някакви блокирани пари – той се внася и незабавно се изнася. Нито едно от тези условия няма връзка с цената на горивата и няма по какъв начин да докара до тяхното повишаване. Затова е явно, че заканите с 10-процентен скок на цените са за баламосване на публиката, а същинската причина за гневния отпор против закона е самата регистрация.

По някаква причина обявяващите се за „ дребни и средни” не желаят страната да знае какви тъкмо обекти, цистерни, хранилища и съоръжения имат, къде се намират те, от кое място идва и къде отива горивото, с което търгуват. Това е, меко казано, необичайно, тъй като в случай че си „ бял” търговец, би трябвало просто да препотвърдиш, че обектът ти дава отговор на изискванията за работа с рискови горими субстанции, обвързван е онлайн с приходните организации и продава легално закупени горива с потвърден генезис. Ако пък имаш законен склад, то той би трябвало да има съответните устройства за отчитане на входа и изхода и във всеки един миг митничарите знаят какво и какъв брой влиза и излиза от него.

Защо тогава е тази гняв към още неприетия закон? Частичен отговор на това дава общественият лист с длъжници на Национална агенция за приходите, съдържащ лица и компании с неплатени налози от над 5000 лева, които от години не могат да бъдат събрани, тъй като компаниите са неоткриваеми или препродадени на малоимотни и безимотни жители.

Направихме опит – извадихме от листата единствено компаниите, съдържащи в името си думите „ Ойл”, „ Газ”, „ Петрол” и „ Нафта”, без гаранции, че всички те се занимават с търговия с горива, само че с презумпцията, че с изключение на тях в листата има най-малко още толкоз компании от сектора, които не съдържат тези думи в името си. Така че можем да приемем, че извадката, която се получи, е представителна за степента на риска, който основава този бранш за хазната.

Какво установихме: 166 компании, отговарящи на изискването, дължат на хазната сумата от…271 милиона 215 хиляди лв.! Между тях няма известни имена, като се изключи две по-популярни дребни вериги на междинни търговци.

Открихме редица странни съвпадения: компания, записана на даден адрес, през избрана година влиза в листата на Национална агенция за приходите с неплатени налози за над 500 хиляди лв., а на идната година, на безусловно същия адрес, друга компания с друго име, към този момент е дебитор на Национална агенция за приходите също с над 500 хиляди лв.. Такива случаи установихме във Варна, Пловдив, Пазарджик, Сандански, Русе, София, на практика в цялата страна.

Друг забавен подробност от листата на въпросните компании е размерът на техните отговорности. Точно половината от извадката дължат налози сред 500 хиляди и 20 милиона лв., а други 37% – сред 100 хиляди и 500 хиляди лева

Тъй като нормално влизането в „ черния списък” на Национална агенция за приходите е обвързвано с неплащане на Данък добавена стойност, можем да създадем приблизителната сметка, че единствено тези компании са завъртяли оборот от над 1 милиард 356 милиона лв.! Превърнато в горива, даже да приемем доста високата междинна цена на придобиване от 2 лева./литър, това прави количества от близо 680 милиона литра. Справка с доклада на Агенция Митници демонстрира, че това количество съставлява тъкмо 20% от всички легални годишни продажби на горива в страната!

На фона на тези обстоятелства, в случай че към момента някой се чуди за какво „ дребния” бизнес е обвързван с милиардната дупка от горива в бюджета, да огледа публично наличните източници. Необяснимо е, за какво финансовото министерство, същото, което в собствен разбор установи неналичието на тъкмо 1 милиард лв. доходи в хазната, не е измежду най-яростните бранители на опитите да се запуши тази пробойна. Все отново и Национална агенция за приходите, и Агенция Митници, с чиято пробита система се занимава към този момент и ОЛАФ, са под шапката на въпросното министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР