Колкото повече наближават парламентарните избори на 4 април, толкова повече

...
Колкото повече наближават парламентарните избори на 4 април, толкова повече
Коментари Харесай

ЦИК вещае големи проблеми с изборните комисии

Колкото повече наближават парламентарните избори на 4 април, толкоз повече проблеми и въпроси изскачат, а решаването им се оказва мъчно осъществима задача. Една от главните компликации е дали въобще ще се намерят искащи да вземат участие в така наречен мобилни секции, които би трябвало да вървят по домовете на поставените под карантина от коранавируса, с цел да упражнят правото си на глас. Според представители на Централната изборна комисия (ЦИК) все още е доста комплицирано с набирането на членове за общоприетите секционни изборни комисии (СИК), които партиите излъчват. Те пък също изпитвали усложнения с привличането на хора, разясниха пред „ Сега “ от предизборните щабове на главните обединения. Заради това и преди към месец бе свалено условието за най-малко членове в СИК – от петима на трима.

" Много ще е комплицирано с поставените под карантина. Партиите би трябвало да предлагат още членове на мобилните секционни комисии, а общините да обезпечат превоз ", призна пред " Сега " представителят на ЦИК Таня Цанева. Тя изясни, че карантинираните освен би трябвало да подадат заявление за гласоподаване у дома, само че и че желаят да бъдат посетени с преносимата урна. Цанева акцентира, че тези, които не подадат до 31 март (крайният срок) заявки за гласоподаване, въобще ще бъдат отрязани от избор. Тя не се ангажира да планува какъв брой мобилни секции за поставените под карантина ще бъдат образувани.

На процедура сходен избор се оказва много комплициран и непредвидим, защото никой не знае към края на март какъв брой души ще са вкъщи под карантина поради ковид, само че евентуално ще са няколко хиляди. А за към 12 часа, колкото продължава изборният ден, членовете на мобилните екипи ще би трябвало да обиколят карантинираните.

Отделно е казусът с организирането на гласуването на болните от коронавирус в здравните заведения, които непрекъснато се усилват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР