Колкото по-ярки са зеленчуците и плодовете, толкова по-висока е концентрацията

...
Колкото по-ярки са зеленчуците и плодовете, толкова по-висока е концентрацията
Коментари Харесай

Какво означава здравословно хранене

Колкото по-ярки са зеленчуците и плодовете, толкоз по-висока е концентрацията на биологично дейни субстанции в тях

Здравословното хранене се построява самостоятелно и последователно. Трябва да се вземат поради освен рекомендациите на диетолозите за вярно хранене, само че и вашите персонални желания. В края на краищата е невероятно да живеете в наслаждение, в случай че всеки ден се „ давите “ с храни, които не можете да понасяте - даже да са извънредно потребни.

Здравословното хранене не е някаква нереална спекулативна доктрина, а цяла система, създадена от учени. Диетолозите са единомислещи, че всеки ден човек се нуждае от оптимално съответствие на протеини, мазнини и въглехидрати, фибри, минерали... Плодовете и зеленчуците са в основата на вярното хранене. Те са с ниско наличие на калории и богати на витамини, антиоксиданти и фибри. Колкото по-ярки са зеленчуците и плодовете, толкоз по-добре, защото наситеността на цвета демонстрира висока централизация на хранителни субстанции.

Зелените зеленчуци като броколи и китайско зеле са богати на калций, желязо, цинк и витамини А, С, Е и К.

Сладките зеленчуци (сладки картофи, царевица, тиква, цвекло, моркови) освен са здравословни сами по себе си, само че и заместват елементарните сладкиши, към които постоянно имаме уязвимост.

Плодовете са изцяло потребни. Почти всички от тях са богати на витамин С, който е толкоз значим за здравето.
Пълнозърнестите храни са цялостни с фибри, ензими и въглехидрати. Те усъвършенстват и работата на сърцето.

Необходимите мазнини ще намерите в растителните масла (фъстъчено, маслиново), както и в авокадото и ядките. Омега-3 и омега-6 мастни киселини се намират в мазни риби като сьомга, скумрия, херинга и сардини.

Соевите артикули, фасул и ядки съдържат на първо място протеин, който е основата на живота. Месото също съдържа протеини, само че когато избирате какво да е, давайте желание на птичето, защото е по-малко мазно и калорично.
Калцият е значим за подсилване на костите, а както знаем от детството, той се съдържа най-вече в млечните артикули.
Не можем да минем без забрани и ограничавания. Избягвайте наситените и трансмазнините, които се намират в скотски артикули, алено месо и пълномаслено мляко. Като рационален човек би трябвало да разберете, че всички типове крекери, бисквити, закуски и печива, несъмнено, са вкусни, само че мъчно могат да се нарекат здравословни. Което значи – надалеч от вас!

Замразените и консервираните подготвени храни са цялостни с натрий, което не е идеално за тези, които се грижат за себе си. Избягвайте и подсладените газирани питиета, защото наличието на захар в тях е няколко пъти по-високо от нужното. По-добре е да пиете прясно изцеден сок или вода с лимон.

Изберете храни с ниско наличие на сол. Ще би трябвало да се откажете от чипс и осолена риба.

Алкохолът освен е калоричен, само че от време на време възбужда апетита. Да, французите споделят, че пиенето на чаша вино със сирене всеки ден освен че не е нездравословно, само че даже е потребно. Но не забравяйте, че умереността е значима във всичко.

Здравословното хранене допуска положително въодушевление, тъй че най-хубавият съвет е: бъдете по-малко нервни. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР