“Колкото по-безупречен е един човек отвън, толкова повече демони крие

...
“Колкото по-безупречен е един човек отвън, толкова повече демони крие
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Зигмунд Фройд

“Колкото по-безупречен е един човек извън,
толкоз повече демони крие от вътрешната страна. ”

Думите са на един от най-големите откриватели на човешкото подсъзнание – бащата на психоанализата Зигмунд Фройд.

Той потвърждава, че мъжките змиорки имат тестиси. Има феноменална памет и владее осем езика. Първи организира сеанс за внушаемост независимо. Твърди, че пушенето е сурогат на склонността към мастурбация.

През целия си живот се опасява от папрат и от числата 6 и 62. Никога не гледал хората в очите и се счита, че точно поради това се появява кушетката в стаята на психоаналитиците. Още по-любопитни неща за Зигмунд Фройд, ще откриете в идващите редове.

1. Родителите

Бащата – Яков Каламон Фройд, е търговец на вълна и текстил. Има три брака и общо дванадесет деца. Фамилното му име произлиза от немското “Freude ”, което значи “радост ”. Майката – Амалия Натансон, е с двадесет години по-млада от брачна половинка си. Тя е и последната от трите дами на Яков.

2. Раждането

 10 любопитни обстоятелството за Зигмунд Фройд

Зигмунд Шломо Фройд е роден на 6 май 1856 година във Фрайберг. Той е най-големият от осемте общи деца на Яков и Амалия. Фройд е абсолютният любим на майка си и желан пред братята и сестрите си. Нарича го “mein goldener Sigi ” (моят златен Зиги). Веднъж стара селянка споделя на майка му, че е дала живот на популярен човек и го чака голяма популярност.

3. Странните фамилни връзки

Семейството му е меко казано необичайно. Яков спи с гувернантката Моника, а Амалия – с доведения си наследник Филип, от който забременява и ражда момиче Анна. За тези нетипични интимни връзки се разчува, когато гувернантката Моника е хваната да краде от вкъщи на семейство Фройд и е изгонена. За да си отмъсти, тя споделя за прекарванията си там. Бизнесът на Яков закъсва и фамилията е насила да се реалокира във Виена.

4. Образованието

През всичките години в гимназията, Зигмунд е отличник на класа си. През 1873 година приключва получавайки отлична оценка на матурата. На 17 години постъпва във Виенския университет, където записва медицина, макар че се увлича и по правото. Интересът му към медицината обаче е същински и мощен. Най-голямо увлечение има към физиологията и научната работа. През 1881 година година става лекар по медицина.

5. Любовта

A post shared by Psicologia (@_anna.freud)

Когато е на 26, среща 21-годишната Марта Бернайс. Семейството на Марта не утвърждава връзката им. Тя е със знатно еврейско родословие, а мъжът ѝ би трябвало да е всичко друго, само че не и неориентираният и безпаричен Зигмунд. Два месеца след първата им среща обаче двамата са сгодени. Тя му подарява пръстена на татко си с огромна инкрустирана перла. Пазят годежа си в загадка много дълго време. Марта е изпратена от родителите си в Хамбург, където прекарва цели четири години, без да се види с обичания си. Разменят си единствено стотици писма, известни като “годежни писма ”. Отношенията им минават теста на дистанцията и на 14 септември 1886 година се женят. Марта подарява Зигмунд с шест деца: Матилда, Жан-Мартен, Оливър (кръстен на обичания му воин Оливър Кромуел), Ернст, Софи и Анна – най-скъпото му дете, което става и интелектуалният правоприемник на татко си.

6. Странната извънбрачна връзка

A post shared by Lacan Circle of Australia (@lacancircle)

Никой не знае сигурно каква е била връзката сред Фройд и сестрата на брачната половинка му – Мина. Няколко години след сватбата им, тя се мести да живее при семейство Фройд. Според книгата за посетители на един швейцарски хотел, на 13 август 1898 година една австрийска двойка наема стая и се записва като “г-н и госпожа Фройд ”. И “г-жа Фройд ” не е Марта. Слуховете удостоверява и изказванието на последователя на Фройд, а по-късно и негов върл противник – Густав Юнг, съгласно което самата Мина му е доверила, че спи със шурей си.

7. Кокаинът

A post shared by Sigmund Freud (@freudfrases)

През 1883 година Зигмунд Фройд насочва интереса си към кокаина и стига до извода, че той има позитивен резултат при отмалялост и раздразнителност. В своя публикация предлага използването му при разнообразни проблеми. Прочитайки обява за лечението с кокаин на пристрастяване към морфин, Фройд прави опит да го приложи върху своя сътрудник и другар Флайшъл декор Марксов, само че не реализира триумф и той по-късно се самоубива. Дава от дрогата даже на бременната си брачна половинка, тъй като желае да изследва по какъв начин се развива неговото неродено дете под въздействието ѝ. Описва в детайли всички наблюдения в дневника си. Смята кокаина за отличен антидепресант и е подготвен да го предписва на всички свои пациенти. Когато признават веществото за наркотично, заличава всички свои мемоари, свързани с него.

8. Болестта

A post shared by Андрей Алферов (@a_alferov)

Фройд стартира да пуши тютюн на 24 години. Отначало пуши цигари, а по-късно минава на пури. Смята, че пушенето ускорява потенциала му за работа и че може да го управлява. В последна сметка заболява от рак на небцето. Заради изобилна кръвозагуба по време на първата си интервенция, се разминава на косъм от гибелта. Хирургът преднамерено скрива от него обстоятелството, че туморът е бил недоброкачествен, тъй като се притеснява, че новината може да подтикне Фройд към самоубийство. През последните 16 години от живота си претърпява повече от 30 мъчителни интервенции, в това число и премахване на цялата горна челюст и на небцето.

9. Смъртта

През 1939 година убеждава своя другар Макс Шур да му помогне да постави завършек на живота си. Това става факт на 23 септември, откакто Шур му поставя една след друга 3 дози морфин. По негово предпочитание и със знанието на щерка си Ана, става първият обект на евтаназия. След гибелта му го кремират. Прахът му, както и този на неговата брачна половинка, са съхранявани в старогръцка погребална урна, която приживе му е подарък от принцеса Мари Бонапарт. Урната се пази на фундамент в “Ъгъла на Фройд ” в крематориума “Голдърс Грийн ” в Северен Лондон. На 31 декември 2013 година, при опит за кражба, урната е счупена.

10. Засекретеното завещание

A post shared by @psicanalisefreudlacan

Фройд прави мемоари съвсем всеки ден от живота си. Така след гибелта му остават към 4000 хиляди писма, без унищожените от личната му ръка. Той завещава писмата му да се разгласяват на два стадия: една част след 2000 година, а останалите – през 2102 година. Волята му обаче не е изпълнена и писмата му по този начин и не са оповестени. Какво написа в тези писма е тайнственост. Известно е, че те се съхраняват в секретния списък на библиотеката на Конгреса на Съединени американски щати и даже директните наследници на учения нямат достъп до тях.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР