Години наред българското висше образование е системно недофинансирано. Това заявиха

...
Години наред българското висше образование е системно недофинансирано. Това заявиха
Коментари Харесай

Съветът на ректорите: Години наред българското висше образование е недофинансирано

Години наред българското висше обучение е редовно недофинансирано. Това обявиха представителите на Съвета на ректорите у нас на срещата с президента, съобщи кореспондент на " Фокус "

" Бяхме бомбардирани от най-различни промени, които прекомерно постоянно бяха лишени от логичност и разсъдък. През последните три години бяхме подложени на фрапантно понижаване на средствата, които се отделят от брутния вътрешен артикул за висшето обучение ".

" Качество, създаване на академични мрежи, задържане на научен и административен състав, развиване на конкурентоспособна наука, развиване на конкурентоспособно висше обучение няма по какъв начин да стане без да се отделят задоволителен финансов запас от страна на страната ", безапелационни са те.

Те споделиха, че до този миг висшите образователни заведения у нас не са получили " нито един лев " за декларираните от Народното събрание промени за увеличение на заплащанията на преподавателите. 

Представителите на Съвета на ректорите показаха сериозна позиция за това, че са изправени пред алтернативата за това да удовлетворят желанията на университетския състав за нарастване на заплатите, само че с риск би това да докара образователните заведения до банкрут. 

И приканиха: " Обществото най-накрая да обърне взор и към нас, тъй като години наред българското висше образование е недофинансирано, което значи и подценявано от политическата власт в страната ". 

Според тях рецензиите, че българското висше обучение не обезпечава нужното качество не били основателни. От Съвета на ректорите упорстват да има стипендии за българските студенти, а също по този начин да има опция за кариерно развиване у нас за приключилите, тъй че да няма приключване на фрагменти в чужбина. 

Те споделиха, че е казус държавни и частни университети да се обединят в своята битка за отстояване на право.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР