Колкото и зле да са свързани родопските региони на Смолян

...
Колкото и зле да са свързани родопските региони на Смолян
Коментари Харесай

Успехи в Кирково и проблемни свлачища - какво разказа бизнесът в Смолян и Кърджали

Колкото и зле да са свързани родопските райони на Смолян и Кърджали с останалата част на страната, там въпреки всичко вирее бизнес. Този бизнес се пробва да заобиколи всички компликации - пандемия, липса на хора, неприятна инфраструктура, и все пак да се развива.

Това са част от усещанията от полемиката " Среща на бизнеса в Смолян и Кърджали ", част от поредицата " Капитал Градове ", която се организира на 28 октомври. В рамките на събитието локалният бизнес и общината разкриха разнообразни забавни елементи от стопанската система в района, в това число по какъв начин село Кирково в област Кърджали се разраства около граничния пункт Маказа и коя огромна ИТ компания е помогнала за ново споделено пространство в Смолян.
Смолянски несгоди
В първия панел на полемиката Марин Захариев, зам.- кмет на община Смолян, сподели, че региона би трябвало да продължи да се концентрира върху земеделието и туризма като значими стопански браншове в района. По данни, представени от Института за пазарна стопанска система, земеделието образува 9% от Брутният вътрешен продукт на област Смолян, като то е особено за по-слабо развитите стопански райони.

" Знаем, че имаме съществени позиции в производството на части и съставни елементи за автомобилните колоси, няколко съществени компании в региона; дърводобива също, спазвайки всички правила, се развива доста добре ", сподели той. Факт е, че втората най-голяма компания в област Смолян е " Хроновски БГ ", част от чешки производител на авточасти, с доходи от над 90 млн. лева за 2020 година Третата е Южноцентрално държавно дружество, което се занимава точно с рандеман и продажба на дървесина и има близо 87 млн. лева доходи.

" Наясно сме, че не можем да предоставим големи площи поради планинския релеф, нито бърза логистика заради неналичието на автомагистрала и първокласни пътища, тъй че сме ориентирани към секторите, в които сме мощни и природата и средата ни е дала ", добави той. В района има редица компании за бутилирана вода, мини и зимни курорти.

Захариев показа и че в Смолян е основано споделено пространство за работа с поддръжката на ИТ компанията " Скейл фокус ". По неговите думи концепцията е то да е развъдник, първа стъпка, която да даде основа за отваряне на офис, защото компанията има такива в Пловдив, Варна, Бургас и други До концепцията за пространството в родопския град се стига, защото един от създателите на компанията, Виктор Билянски, е от там.

Захариев изясни, че в пространството се влиза с приложение за телефон, като достъп се дава отдалечено. " По всяко време на денонощието с безусловно ясни правила може да се употребява пространството. В интерес на истината поради третата и четвъртата вълна на коронавирус не успяхме да създадем доста събития и това, което ни се искаше, само че считаме, че следва още... Това може да бъде основа на нови бизнеси, на стартъпи ", сподели Захариев. Вдъхновение за мястото е бил и фактът, че доста хора са работили от вилите си в Родопите по време на пандемията.

Образованието в Смолян пък може да е мотор за привличане на поданици на района. Област Смолян е втора след София - град, по резултати на изпитите по български език и литература на зрелостници. Силната просветителна система обаче предстоящо беше изправена пред провокации около пандемията. Vivacom създаде артикули особено за отдалеченото образование, описа Весела Табакова, районен управител " Бизнес клиенти " във Vivacom. По нейни наблюдения в района е имало разбъркан триумф на цифровите класни стаи в разнообразни учебни заведения в Девин, Кърджали и Смолян - всеки преподавател е имал своите спънки и благоприятни условия, както и в останалата част на страната.

И в Момчилград, и в Кърджали компанията е доставила таблети и програмен продукт на общинските съветници, с цел да могат отдалечено да организират сесиите си. ВиК операторите в Смолян и Кърджали пък са получили карти с интернет, който се слага в помпени станции в недостъпни места, с цел да се следи равнището на водата. Това е от основно значение, с цел да не се стига до обстановки като водната рецесия в Перник, където язовир " Студена " съвсем пресъхна без да се вкара режим на водата в точния момент.
Зам. - кметът Марин Захариев и Весела Табакова, районен управител " Бизнес клиенти " във Vivacom, споделиха усещанията си Фотограф: Kапитал Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Технологии 3 Свят 1 Технологии 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Строителство и парцели 2 Технологии 3 Свят Гъвкавият бизнес
Владимир Иванов е притежател на комерсиалната компания " Лина 07 " с централа в кърджалийското село Кирково. " Моят бизнес не е обвързван особено с Кирково, тъй като аз се занимавам с интернационална търговия и търгувам от света и продавам в света. Имам дребни действия там, някои са свързани в туризма. Относно локалната власт - аз съм малко сериозен и тъй като следя какво вършат другите страни в поддръжка на бизнеса, при нас е много друго. Бюрокрацията, мудните процеси за легализиране на планове - това е огромна спирачка ", сподели Иванов по време на втория панел от полемиката.

Кирил Асенов - наследник, управител " Нови планове " в " Арексим инженеринг ", шестата най-голяма компания в област Смолян, означи, че пазарът на труда евентуално ще е тематика и предизвикателство, с което бизнесът в района ще се сблъсква постоянно. " През последните две години направихме забавно придвижване - закупихме компания в Германия, което ни прави доста самостоятелни ", сподели той.

Владимир Иванов ръководи бизнеса си от Кирково, само че има чиновници из цялата страна и в чужбина. Така той заобикаля предизвикването с намиране на чиновници - просто употребява отдалечената работа като главен прийом.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР