Колкото и да им се иска на всички участници, а

...
Колкото и да им се иска на всички участници, а
Коментари Харесай

Адио, Барселона! Ти си, Гешев!

Колкото и да им се желае на всички участници, а и на всички проверяващи в България, „Барселонагейт“ няма скоро да бъде пропуснат. И ще би трябвало да се дадат отговори на някои от главните въпроси, които към този момент две години се задават от медии и евродепутати, само че се подминават от прокуратурата. Едва ли обаче някой е очаквал единствено за десетина дни да има такова бурно развиване по съвсем замрялото следствие.

Първо министър председателят Кирил Петков обществено изиска прокуратурата да каже какво е свършила до момента. После Министерство на вътрешните работи получи информация от испанските си сътрудници какво те са разбрали. Накрая прокуратурата изненадващо призна, че от Испания са й пратили 219 страници доказателства. Тепърва обаче щяла да превежда и проучва материалите. Като се знае скоростта, с която до момента хората на Иван Гешев работят, няма учредения за огромен оптимизъм какъв брой бързо ще се случи това.

Скандалът избухна на 21 февруари 2020 година, когато един от водещите испански вестници – „Периодико“, разгласява информация за къщата в Барселона, следствието на испанската полиция за пране на пари и съмненията за присъединяване на тогавашния министър председател Бойко Борисов. Прокуратурата сколаса да разпита Борисов едвам през октомври 2020 година А европейската заповед за следствие, по която в този момент получава материали, е изпратена на испанците година по-късно – през октомври 2021 година

Какви са безспорните обстоятелства

През две компании – Numi Invest SL и Ema BGS SL, регистрирани в Испания, са минали огромни парични потоци с неразбираем генезис, с които са купени първокласен бутик и внушителна къща в Барселона. И с двата парцела се разпореждат Борислава Йовчева, някогашна манекенка и носителка на купата „Мис Бикини“, и нейното семейство, за които не е известно да имат законни приходи за сходни инициативи. Парите за покупките се обезпечават от хора, близки на някогашния към този момент министър председател Бойко Борисов. Има и изказвания, че той е татко на дъщерята на Йовчева – Ема.

През февруари 2020 година „Периодико“ разгласява информация, че полицията в Каталуня и профилираното звено за битка с корупцията към прокуратура разследват дали министър председателят по това време Бойко Борисов има отношение към интернационална скица за пране на пари, през която от 2013 година в Испания са влезнали 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона компании – Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с някогашната манекенка Борислава Йовчева.

Разследването е почнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и е траяло близо година. Българската прокуратура също бе сезирана от БОЕЦ и от евродепутата Елена Йончева. Миналото лято испанските управляващи прекратиха своето следствие с претекста, че българските им сътрудници са доста по-напреднали от тях. Оттогава по тематиката имаше цялостно безмълвие. До 1 февруари 2022 година, когато вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че в ДАНС в края на януари са получени материали от Испания за „Барселонагейт“, в които се твърди, че най-вероятно в действителност става дума за пране на пари.

След изявленията стартира бързо замитане на следите. Борислава Йовчева и щерка й се изнесоха от къщата в Барселона, която бе оповестена за продажба. Според живеещият в Испания Ангел Ангелов, който е непосредствен до проверяващия уебсайт bird.bg, 

Бутикът бе затворен и продаден на българската компания “ВиБиДжи Енерджи ”, благосъстоятелност Росица Велкова – бивш специалист на ГЕРБ, доближена на Цветан Цветанов. Още същия ден тя го трансферира на Десислава Спасова, брачна половинка на Светослав Спасов, който е бивш съветник и личен астролог на премиера Бойко Борисов, станал по-късно дипломат във Виена.

Йовчева съумя да се омъжи, а може би и да се разведе. Избраникът й се оказа Йордан Христов, дълготраен сътрудник по тенис на премиера Бойко Борисов, който по документи се води представител на компанията, вложила 2 млн. евро в бутика й в Барселона. Ивайла Бакалова, друга „Мис България“, разгласи, че е помогнала на Йовчева да се реалокира в Дубай, тъй като „това е един тип семейство за господин Борисов, макар че той отрича“. Според испанските управляващи Йовчева и щерка й към този момент са в Рим.

Какво са открили испанците

В справката, изпратена от Испания на ДАНС по линия на Интерпол, с която „Сега“ разполага, се прави умозаключение, че има доказателства, че в тази ситуация „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро. „Има голям брой знаци, свързани с корпоративни преводи, които са свързани и могат да конституират хипотетично закононарушение интернационално пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се споделя в документа.

Справката от 21 страници се базира на първо място на жалбата, с която е почнало следствието в Испания. Обилно се цитират и медийни изявления, само че в последна сметка е посочено, че съгласно управляващите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“. „Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се допуска, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши чиновници на българското държавно управление, в това число на министър-председателя Бойко Борисов“, написа още в материалите

Предварителните изводи в отчета на испанците са, че са направени две значими вложения в парцели в Испания на обща стойност над 5 млн. евро – къща и бутик. Според тях средствата са със подозрителен генезис и са влезнали в страната, прикрити от разнообразни стопански интервенции, като за тази цел са употребявани компаниите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските преводи са от друг тип, като нарастване на капитала, придобиване на първокласни парцели и коли и други

Управител на Ema BGS е бащата на Йовчева – Георги Йовчев. Фирмата, собственик на първокласен бутик в центъра на Барселона, е учредена през 2013 година През 2015 година тя е нараснала капитала си с към 2 млн. евро. Средствата са пристигнали от кипърската компания Palms Enterprises Overseas LTD. До 28 юни 2018 година компанията Ema BGS SL е притежавана от бащата на Йовчева и Palms Enterprises Overseas LTD. След това те продават дяловете си на испански адвокат. Фирмата в последна сметка е трансферирана на свързани с ГЕРБ хора, а бутикът в Барселона е затворен.

„От наличните досега данни е видно, че произходът на средствата (увеличението на капитала и прехвърлянето на бизнеса на обща стойност 2.3 млн. евро), употребявани за придобиване на бизнеса, не може да бъде открит. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, защото не са декларирани в салдото на дружеството“, пишат испанците.

Капиталовите инжекции към Ema BGS SL са правени от лица, за които няма информация, която да удостовери легален генезис на средствата. „Испанската компания сменя притежателите си в къс интервал, само че всички забъркани лица имат някаква директна или непряка връзка с министър-председателя на България“, се споделя още в отчета на испанците.

Numin Invest SL се занимава с недвижими парцели и е записана на един адрес с Ema BGS SL в Барселона. Прословутата къща е част от нейния капитал. Във фирмата дялове имат Йовчева и татко й, само че главният капитал е на Александър Чаушев и партньорката му Яна Горанова. Точно през Чаушев, който е някогашен шеф в „ЛУКойл България“ и доближен на Валентин Златев, е и връзката с Борисов, която вършат службите. От 2013 до 2016 година сдружението заявява 70 000 евро загуби.

Покупката на къщата в Барселона през 2013 година е най-важната финансова трансакция за сдружението. Луксозният парцел е заплатен с депозит от 300 000 евро и с два чека за 100 000 евро и 2,5 млн. евро. Отделно има 232 000 евро такси, евентуално платени от Чаушев и Горанова. Според испанците Numin Invest SL няма комерсиална активност и затова е единствено холдингова компания, основана за прекачване на активи и капитал от трети страни. „Настоящите наематели (Борислава Йовчева и фамилията й) нямат никакви връзки с Александър Чаушев и неговата брачна половинка и за задачите на това следствие няма никакво разумно пояснение на обстоятелството, че този парцел служи за жилище на тези лица. Следователно най-очевидната догадка е, че действителният притежател на непознатите капитали не са Александър Чаушев и неговата брачна половинка, а някой, който има връзка с действителните жители на имоти“, написа в отчета.

След извършено наблюдение на къщата разследващите в Испания стигат до извода, че парцелът се употребява от Борислава Йовчева, щерка й, родена през 2012 година, и родителите й. Справка в общинския указател на жителите удостоверява тази информация. „Въпросният парцел може да се класифицира като първокласен, среща се в безценен квартал на Барселона, разполага с частна защита и съвременни системи за видеонаблюдение“, написа в отчета, в който са приложени и фотоси на къщата, както и на бялото порше, с което Йовчева се придвижва. Детето посещава публично учебно заведение и като негов единствен аставник е посочена Йовчева.

Полицията в Испания е следила и първокласния бутик. Установено е, че Йовчева върви там рано, не обслужва клиенти, т.е. дава отговор за ръководството на магазина. Баща й също е засичан да отваря магазина и да дава указания на чиновниците.

Ema BGS SL е заявила загуби за 2014 и 2015 година за 1,225 млн. евро, само че е притежател на употребеното от Йовчева порше. Колата, оценена на повече от 70 000 евро, е добита с контракт за лизинг през февруари 2017 година с Banco Sabadell – разход, който е в несъгласие с заявеното в годишния доклад на сдружението. Това събитие на процедура съставлява търговски фалит на сдружението, изясняват испанските управляващи.

„От публично наличната данъчна информация за приходите на Борисов в България не може да се допусна по какъв начин той може да си разреши такива парични вложения в Испания. Това може да се заключи и от информацията, оповестена от КПКОНПИ“, написа още в справката. В нея се припомня, че Борисов постоянно е отричал да има къща в Барселона. Но и се сочи, че „въпреки това от събраната информация и извършените следствия може да се заподозре връзка сред Борислава Йовчева и малолетната и българските средства, свързани с Борисов“.

Какво е свършила българската прокуратура

Не е доста ясно за какво испанците считат, че българските им сътрудници са по-напреднали в следствието, тъй като от прокуратурата до момента няма информация, потвърждаваща това. Разбра се, че са издадени две европейски заповеди за следствие до Испания. По едната, по която испанците изпратиха 219 страници доказателства, са изискани материалите по две съответни следствия, провеждани от прокуратурата в Барселона и Специализираната прокуратура в Мадрид, които имат връзка с следствието тук – откриване на банкова загадка, разпити на очевидци, определяне на парични потоци. Какво се желае с втората, не е ясно. Не е ясно и до каква степен доказателствата, изпратени на прокуратурата, съответстват със справката, получена от ДАНС. Направи усещане обаче опитът на прокуратурата да омаловажи справката. Беше обяснено, че тя съставлява някакви хвърчащи листове без подписи и печати, без изтъкване от кого и с каква цел са направени. Спецпрокурорите няколко пъти натъртиха, че за първи път в кариерата си са виждали такова нещо. При това справката била на британски, а не на испански. И занапред ще се превежда.

Прокуратурата твърди, че са разпитани всички забъркани в абсурда лица, в това число Борислава Йовчева. Разследването е на 90% завършено, сподели представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Предстои да се проучват новопристигналите 219 страници и в случай че по-късно се наложи, да бъдат направени разпити на нови очевидци или преразпити на към този момент разпитани лица. Готова е и финансовата експертиза по делото, само че прокуратурата отхвърли да я разяснява.

В Национална агенция за приходите текат няколко проверки на хора, забъркани в абсурда, стана ясно от отговори на организацията до БОЕЦ. Единият от проверяваните е Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава, за когото се открива дали има задължения за интервала 01.01.2015 година – 31.12.2020 година От писмото, подписано от шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов, излиза наяве, че с оглед изясняване статута на Георги Йовчев и осъществените от него разноски и придобивания на имущество и приходи на територията на Испания на 08.11.2021 година е формирана административна процедура за продан на информация сред способените органи на България и Испания, заради което производството е спряно. Към сегашния миг отговор по направеното питане не е получен.

Възложена е проверка и на притежателя на компанията „Спортни парцели Приморско“ и представител на Palms Enterprises Overseas LTD Йордан Христов, който в това време подписа брак с Мис Бикини. Проверката по отношение на него касае само 2020 година и към момента не е завършила. Приключила е обаче проверката на сдружението му, която открила, че „Спортни парцели Приморско“ има спомагателни отговорности, които не попадат в обхвана на Наказателния кодекс.

Сред ревизираните от Национална агенция за приходите са и предприемачът Александър Чаушев, който се обявява като притежател на къщата в Барселона, близкият до Борисов – Иван Саздов, притежател на тенис клуба в Банкя, както и някогашният шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев. Техните проверки не са завършили към сегашния миг.

Не е известно да е правена проверка на Бойко Борисов. Но пък изненадващо се оказа, че Национална агенция за приходите ревизира депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски по абсурда. По незнайни аргументи неговата проверка обгръща единствено 2020 година, завършва стремително – за месец и половина, и открива, че той не дължи нищо.

Какво настояват забърканите в абсурда

Бойко Борисов

От самото начало някогашният министър председател твърди, че няма нищо общо със абсурда. „Нямам къща в Барселона, не съм имал, няма и да имам“, разгласи той и след публикуването на откритото от испанците. Според него това е „пореден опит да бъдем шантажирани и дискредитирани, разконцентрирани и извадени от равновесие“. Той счита, че ръководещите следват правилото „като няма самун, дайте им зрелища“.

Борисов обаче въобще не е толкоз безапелационен в отричането на връзката си с Йовчева. На въпрос дали я познава той споделя: „Не се занимавам с персоналния живот. Това да познаваш някого или не не те прави забъркан в каквото и да е. Не е хубаво един мъж да разяснява кой кого познава, че стават бели“. Попитан има ли дете от нея и дали би си направил тест за бащинство, някогашният министър председател отвърна: „Знаеш ли какъв брой проблеми могат да се основат в страна, в случай че желаят проби за бащинство на всички деца? А и на тая възраст знаете ли какъв брой мъчно се прави тест за бащинство“.

Александър Чаушев

Пред „24 часа“ той удостоверява, че къщата е негова. „Закупих парцела в Барселона преди няколко години за 3 милиона евро за инвестиция. Оттогава я приписвам чартърен къщата посредством брокерска фирма“, изяснява Чаушев. Той удостоверява, че Борислава Йовчева е живяла там като наемателка за няколко месеца, само че не я познавал персонално.

Чаушев споделя, че за последно се е виждал с Бойко Борисов, преди той да стане министър председател. „Познаваме се служебно. Навремето той беше притежател на огромна охранителна компания ”, изяснява предприемачът. Той твърди, че не е бил разпитван от управляващите в Испания. „Още преди да купя парцела в Барселона, самичък желаех да ми се направи инспекция за произхода на средствата. Не са ме търсили към следствието, ревизирах 10 пъти. Оставил съм координати при юристи, брокери, на самия адрес в общината. Никой не ме е потърсил“, споделя Чаушев.

Йордан Христов

Пред „Биволъ“ Христов разгласи, че бракът му с някогашната манекенка бил неточност, а детето не е негово. Той отхвърля дори да е вложил пари в стилния й бизнес, макар че по документи съставлява компанията, наляла там 2 млн. евро. На въпрос за връзките му с Бойко Борисов предприемачът декларира, че не го е виждал от 20 години и „затова, че съм играл пет пъти тенис с тоя, ме изядоха, единствено кахъри и вреди съм имал“.

Испанската полиция е обобщила в графика „трите най-важни стопански интервенции, осъществени от Numin Invest SL и Ema BGS SL – покупка на неподвижен парцел, покупка на автомобил, вноски от сътрудниците.
 БГНЕСШефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова и представителят на институцията Христо Кръстев във вторник дадоха незабавен брифинг за „Барселонагейт“.
 Фейсбук„Изглежда всичко сочи, че Йовчева и щерка й са се преместили зад граница, най-вероятно в Рим, Италия“, написа в испанския отчет.
 El PeriódicoОградата на къщата в Барселона.
Бутикът в Барселона бе затворен след обявата в „Периодико“Доротея Дачковаsegabg.com
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР