Колко трудно се намират и обезвреждат мини? Отговорът дава началникът

...
Колко трудно се намират и обезвреждат мини? Отговорът дава началникът
Коментари Харесай

Началникът на отбраната обясни как се откриват и обезвреждат мини в Черно море

Колко мъчно се намират и обезвреждат мини? Отговорът дава началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. По думите му все още не се постанова непрекъснатата противоминна група на НАТО да бъде задействана.

Мините биват няколко типа - дънни, закотвени, издигащи се и плаващи. Биват също по този начин с морско и речно базиране.

От предходната седмица Украйна интензивно минира крайбрежните води на Одеса, с цел да предотврати възможен съветски десант с тъй наречените дребни котвени мини. Те обаче бяха отнесени във вътрешността в морето и в този момент основават риск за корабоплаването в Черно море. В тази връзка началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов изясни пред Българска национална телевизия за какво този вид мини са евентуално рискови за корабоплаването в Черноморското крайбрежие.

Най-ефективното модерно средство, с което България разполага против този вид отбранителни уреди е минният ловджия " Цибър ". Чрез своята локационно сонарна система той засича мините под водата и ги обезврежда. Това е и разликата със старите руски миночистачи, с които Военноморските ни сили към момента оперират. Те работят на правилото на трала - навлизат в минното поле, като влачената зад тях верига задейства мините, физически, звуково или електромагнитно - прийом, който крие доста рискове.

Адмирал Ефтимов изясни за какво не се постанова активиране на непрекъснатата противоминна група на НАТО и оперирането и в Черно Море.

" Дали е време противоминната група на НАТО вероятно да помогне? Не смятам, че в този миг това е необходимо, защото способите за разкриване на мини са на първо място с образни средства. Всеки морски съд и всяко летателно средство е задоволително дейно, а Военноморски сили на Република България, Турция и Румъния имат задоволително качества да открият всяка една открита мина ", сподели адмирал Ефтимов.

Той изключи вероятността Украйна да разполага с съвременни дънни или издигащи се мини, заради което Киев продължава да разчита на руските.

" Логиката сочи, че украинската страна би прибегнала към противодесантни минни заграждения, като главното е тази мина. Другите са дребни противодесантни мини, речен вид ", сподели адмирал Ефтимов и изясни, че слабостта на съветски противодесантни мини, е котвеното въже, което не устоя при стихии, присъщи за този сезон в Черно Море. Тези мини се поставят на дълбочина от 50 м., котвата се къса, след което мината изплава. Понеже е дребна, мъчно се вижда, стои полупотопена в морската повърхнина. Има доста дребна отражателна повърхнина, което я прави съвсем невъзможна за разкриване с механически средства ", сподели адмиралът.

Той уточни, че българският минен ловджия " Цибър " е екипиран с най-съвременната технология за откриване и неутрализиране на мини, радикално друга от руската, основана на правилото на трала.

" Минният ловджия е друга технология, западна технология, и най-много разчита на своята хидроакустична станция и тя се потвърждава като доста положително средство. Миналата година в северния Несебърски залив минен ловджия " Цибър " откри 6 мини от Първата международна война и те бяха унищожени по време на учене на НАТО ", сподели одмиралът.

Военноморски сили приготвят за оперативни деяние още два минни ловеца " Искър " и " Места ", закупени преди 2 година от Белгия в консервирано положение.

По-рано през днешния ден военният министър Драгомир Заков изясни, за какво на този стадий страната ни не може да изпрати военна помощ на Украйна.

" В момента, с цел да изпратим помощ, ние би трябвало да лишим българските въоръжени сили от някакъв вид съоръжение. И аз бих призовал, също по този начин, да не сътворяваме хипотезата, че в случай че България не изпраща оръжие, значи поддържа Путин ", сподели Заков.

Той заяви още, че в многонационалната бойната група, която България основава по линия на НАТО, с изключение на американска рота " Страйкър ", ще има и военни от Англия, Албания и Италия.

" В главната на групата все още е българският батальон. С развиването на концепцията водещ детайл евентуално ще стане италианският контингент, само че вътре ще продължи да има български военнослужещи ", сподели министърът.

Приоритет на Министерството на защитата е ускорение на 9-те модернизационни планове като нови Противовъздушна отбрана системи, ракети за брегова отбрана, 3Д радари, бойни машини за пехотата, изтребители, рационализация на базовия танк т-72.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР