Колко струват зъболекарските услуги в Германия? Какви са цените на

...
Колко струват зъболекарските услуги в Германия? Какви са цените на
Коментари Харесай

Колко плащат германците за зъболекар?


Колко костват зъболекарските услуги в Германия? Какви са цените на пломбите, коронките, имплантите - и кой какви разноски поема? Ето отговорите:

За мнозина германци зъболекарските услуги се оказват скъпо наслаждение. Ако изобщо думата наслаждение тук е подобаваща. Тази сфера, несъмнено, попада в обсега на наложителната здравна застраховка, само че здравните каси възвръщат разноските единствено за главните и най-необходимите типове зъболечение - т.е., за най-евтините зъболекарски услуги.

На ортодонт в Германия: какъв брой коства, кой заплаща?

В частните застрахователни компании спектърът на услугите, разноските по които биват възстановявани, е относително необятен. Но над 70 милиона поданици на Германия са застраховани в държавните здравни каси, като към 25 милиона немски жители са сключили и така наречен спомагателна здравна застраховка, която в множеството случаи е точно стоматологичната застраховка. Месечната вноска за тази спомагателна застраховка се движи сред 5 и 60 евро, според от възрастта на пациета, положението на зъбите му и спектъра на услугите. А в този момент дано забележим какви са цените, които заплаща средностатистическият пациент в Германия.

Два пъти в годината германците имат право на безвъзмезден профилактичен обзор. Нещо повече: държавните здравни каси упорстват за постоянно осъществяване на тези прегледи. За да стимулират пациентите, те са основали даже специфична бонусна система, за която ще разкажем по-долу. Пациентът получава и един тип паспорт, в който зъболекарят отбелязва всеки профилактичен обзор. Данните от този документ са нужни, когато се постанова слагането на протеза да вземем за пример.

Един път в годината здравните каси поемат разноските по почистването на зъбния камък, а един път на всеки две години заплащат и проучванията за определяне на пародонтоза. Професионалното разчистване на зъбите, което включва отстраняването на пигментни наслагвания, полирането и укрепването на зъбния гланц, не влиза в листата с услугите, разноските по които биват наложително възстановявани от държавните здравни каси. Някои от тях въпреки всичко поемат час от разноските. Професионалното разчистване коства сред 80 и 100 евро, като цената зависи от положението на зъбите.
Редакцията предлага
Здравните каси заплащат и отстраняването на кариес, лекуването на коренните канали, рентгеновите фотоси, ваденето на зъб и локалната анестезия. Всички тези процедури са безвъзмездни за застрахования пациент. Малко по-сложно стоят нещата с пломбите. Пломбите от амалгама са безвъзмездни. А в случай че пациентът има алергия към амалгамата, здравната каса поема разноските за различен тип пломба. При бременните и кърмещите дами, както и при децата до 15 години е неразрешено да се слагат пломби от амалгама. Здравните каси заплащат и материалите, които се употребяват за краткотрайни пломби. При микропротезите (например от керамика или злато) здравните каси покриват единствено част от разноските - нормално сред 25 и 40 евро, колкото е цената на амалагамата. При пломбите от по-скъпи материали работи същата скица. Като ориентировъчна цена на пломбите от изкуствени материали се показват суми сред 70 и 100 евро, до момента в който цената на керамичните пломби може да доближи 1000 евро.

Една от най-скъпите зъболекарски услуги в Германия е протезирането. Разходите, поемани от държавните здравни каси, са тъкмо закрепени, като сумата зависи от общото положение на зъбите и от типа протеза. Обикновено държавните здравни каси заплащат 50 % от цената на общоприетите протези.

Стоматологът изготвя първо проект на лекуването, като пресмята и възможните разноски. Всичко това пациентът би трябвало да съобщи на здравната каса, а тя на собствен ред би трябвало авансово да утвърди посочените разноски. И тук е време да се върнем към упоменатата нагоре бонусна система. Ако през последните пет години пациентът постоянно е ходил на безплатните профилактични прегледи, здравната каса заплаща не 50, а 60 % от цената на общоприетата протеза. След 10 години делът се повишава даже на 65 %. Без да се счита възобновената от касата сума, една железна коронка коства сред 250 и 400 евро, металокерамичната коронка излиза сред 400 и 600 евро, а керамичната - сред 700 и 1000 евро. Изготвеният от стоматолога прелиминарен лековит проект е значим освен за здравната каса, само че и за самия пациент, защото по този начин той знае напълно тъкмо какви разноски го чакат.

Къде е най-евтино?

Цените на зъболекарските услуги са закрепени в специфичен азбучник. Както ни обясниха от Германския съюз на зъболекарите, работещи с държавните здравни каси, в цената на услугите са включени продължителността, задачата и степентта на трудност на лекуването, както и цените на вложените материали. Стоматолозите са длъжни да се придържат към този ценоразпис, който обаче планува и известни отклонения.

По данни на застрахователната компания " Ergo Direkt ", стоматологичните услуги в Германия зависят и от географията - в източната част на страната цените на зъболекарските услуги са доста по-ниски от тези в западните провинции. Най-евтино е зъболечението в Шверин. Тарифите във Фрайбург, Магдебург и Котбус също са относително ниски. Зъбните протези и коронките са най-скъпи в Мюнхен, а Щутгарт е най-скъпият град за слагане на мостове и импланти.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР