Колко по-критични трябва да станат софиянци, за да принудят Столичната

...
Колко по-критични трябва да станат софиянци, за да принудят Столичната
Коментари Харесай

Как да си кажем ЧНГ без некачествен ремонт в София?

Колко по-критични би трябвало да станат софиянци, с цел да принудят Столичната община да си прави работата? И належащо ли е след всяко заменено паве и ново колче на "Графа " да се сипят карикатури и обети във Facebook, та да се сети градската администрация, че с изключение на планове за разпределение, би трябвало и надзор върху осъществяването им? Защото без него стигаме до болежка познатата ни остаряла скица - плащаме за строителство, плащаме за ремонт, за ремонт на ремонта и по-късно за съпътстващите вреди.

Е, след свадите поради ремонтите на огромни столични улици, пристигна ред и на входа на Княжеската градина. Потребители в обществените мрежи оповестиха, че след премахването на загражденията към новата метростанция на Орлов мост той е в безобразно положение. Извивките на възобновените алеи не дават отговор на истинската им линия и се разминават съществено с радиуса на съществуващите неремонтирани алеи. Снадките на старите и новите алеи пък са изпълнени по възмутителен метод, с ъгли и чупки, които нарушават достоверната геометрия на парковото пространство. Най-сериозният проблем обаче е, че на мястото на солидните гранитни бордюри, с които са обрамчени останалите алеи в Княжеската градина, са сложени евтини, бетонни, с ширина 8 сантиметра. Оригиналните бордюри допреди 2-3 дни бяха струпани на строителната площадка, а в този момент са извозени. Големият въпрос е, в случай че те към момента не престават да бъдат благосъстоятелност на Столичната община, какви са проектите й за по-нататъшното им потребление? А в случай че не са, кой и къде ги завлече?

По този мотив един консуматор във Facebook - Иван Брегов, се обърна към общинските съветници Борис Бонев и Методи Лалов с въпроса какви дейности ще предприеме общината. "В интервала 1945-1990 година са правени две съществени реконструкции по Канала, никой и не помисля да изхвърли гранита...Изпитвам беззащитен яд и позор пред историята и естетиката, готови за изхвърляне или препродажба ", споделя той.

Преди изборите кметицата Йорданка Фандъкова твърдеше, че огромното й преимущество пред останалите претенденти е, че ще предприеме нормативни промени, които да лимитират презастрояването и по безапелационен метод ще отбрани зелените площи. За задачата ще оказва ефикасен и непоколебим надзор върху строителството. „ Безкомпромисна съм със глобите за некачествено строителство, само че те не са задоволителни. Настоявам проектанти, надзори и строителни компании да носят професионална отговорност при некачествена работа “, сипеше обещания тя.

Но лисата на жанр, а евентуално и на задоволително готови фрагменти, които знаят по какъв начин се усъвършенства градска среда, са явни. Тъжното е, че от всички осведомителни канали ни облъчват, че ремонтите са за хора с усет, пък критиците сме дребнави маргинали. И това в случай, че всички образци за некачествени поправки в медиите са от центъра на София. Тротоарите в множеството софийски квартали са разрушени, възобновяване им се прави през просото, с подръчни материали и наподобяват повече на окопи, в сравнение с част от градската среда. На всичко от горната страна, когато при ремонтите се махат плочките, след това не се връщат, а се асфалтира. По-грозно и жалко е, но е по-лесно и на ниска цена.

Големият ни софийски проблем не са парите - пари има. Финансирането на финансовата стратегия на София постоянно е едно от най-големите пера в градския бюджет. Причината София постоянно да осъмва в драматичен тип е, че още не сме измислили работещ метод да убедим общината, че би трябвало да си прави работата - качествено, а не като с ремонтите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР