Колко пари от заплатата или пенсията, която получаваме, не могат

...
Колко пари от заплатата или пенсията, която получаваме, не могат
Коментари Харесай

Запор на заплати и пенсии: Кои доходи са спасени от запор?

Колко пари от заплатата или пенсията, която получаваме, не могат да бъдат запорирани поради задължения? Този въпрос вълнува от ден на ден хора, изключително в изискванията на рецесия. Отговорът е елементарен и ясно регламентиран в закона.

Заплатите до 840 лева действително към този момент не могат да бъдат запорирани поради задължения и хората ще ги взимат в цялостния им размер. Причината за това е нарастването на минималната заплата на 650 лева от 1 януари 2021 година

Според Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), при насилственото събиране на просрочени заеми и на неплатени сметки за телефон, парно и така нататък, от трудовите приходи на длъжника и от получавана от него пенсия, на месец кредиторите би трябвало да му оставят сума, равна на минималната заплата. Длъжникът би трябвало да разполага с минимална заплата след платени налози и осигуровки, гласи Граждански процесуален кодекс. При заплата от 840 лева след удържане на налози и осигуровки длъжникът би трябвало да получи 651,82 лева, т. е. кредиторите към този момент може да му вземат единствено 1,82 лева
Доходи, предпазени от запор
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Заплатите до 840 лева действително към този момент не могат да бъдат запориран...

, се показва в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Кредиторите не могат да пипнат и по-ниските заплати и пенсии. Ако приходите се изплащат по банкова сметка, банките би трябвало да разрешат на длъжника да изтегли до 650 лева за месец.

Ако месечният приход на длъжника след заплащане на налози и осигуровки е сред минималната заплата и двукратния ѝ размер (от 650 лева до 1300 лева.), събирачите на задължения може да взимат 1/3 от приходите му, в случай че е без деца, и 1/4, в случай че е с деца, които устоя. Ако след заплащането на данъци длъжникът взима сред двукратния размер на минималната заплата и четирикратния ѝ размер (от 1300 лева до 2600 лева.), кредиторите могат да приберат 1/2 от приходите му, в случай че е без деца, и 1/3, в случай че е с деца.

Ако месечното заплащане на длъжника след заплащане на данъци е над четирикратния размер на минималната заплата (над 2600 лева.), кредиторите може да вземат горницата над двукратния размер на минималната заплата (1300 лева.), в случай че е без деца, и горницата над два пъти и половина размера на минималната заплата (1625 лева.), в случай че е с деца, които устоя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пенсии за 666 417 лв. са били запорирани през предходната година, демонстрират данните на Националния осиг...

От длъжника не може да бъдат взети и някои персонални движимости. Сред тях са посочени " образователните принадлежности, в това число книгите и музикалните принадлежности, потреблението на които е належащо при общото и професионалното образование на длъжника и членовете на неговото семейство ". Това значи, че в случай че детето учи отдалечено, не могат да вземат фамилния преносим компютър, който то употребява.
Какво още не могат да ни вземат?

Събирачите на задължения не могат да вземат хладилника, готварската печка и пералнята на длъжника. Списъкът на персоналните движимости, против които не може да бъде ориентирано наложително осъществяване поради задължения, е избран от Министерски съвет.

Сред тях са използваните обувки и долни дрехи, малко облекла, по един креват за всеки член от фамилията, един двукрилен дрешник, кухненски бюфет, маси и столове, елементарните домашни и кухненски принадлежности и съдове, един телефонен уред и едно радио.

Най-често частните правосъдни реализатори взимат тв приемници, мобилни телефони и бижута на длъжниците. Тези движимости не са предпазени от закона, а и най-лесно могат да бъдат продадени. От длъжниците не могат да бъдат взети и техните домашни любимци, в случай че не са отглеждани за продажба, детските храни и такъми.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР