Колко богат е всъщност Владимир Путин? Един непубличен домейн от

...
Колко богат е всъщност Владимир Путин? Един непубличен домейн от
Коментари Харесай

Сложен въпрос: Колко богат е Путин

Колко богат е в действителност Владимир Путин? Един непубличен домейн от Русия провокира редица забавни въпроси, тъй като става дума за яхти, дворци, банкови сметки и имущества на доста от доверениците на Путин.

Германски проверяващи публицисти от общественоправните медии WDR и NDR изследваха този въпрос.

Когато след началото на съветската инвазия в Украйна на съветския президент Владимир Путин бяха наложени наказания, това изглеждаше по-скоро като алегоричен акт, защото на хартия той не има нищо значително. И въпреки всичко по информации в медиите Путин притежава първокласен замък на Черно море, а малко преди да стартира войната в Украйна една първокласна яхта, за която се твърди, че е негова, на бърза ръка се прибра от Западна Европа назад в Русия.

Бивши довереници на Путин, трансформирали се в негови разобличители, в предишното са описвали системата на Путин така: близки другари и доверени лица на съветския държавен глава, нормално олигарси от неговия непосредствен кръг, държат дворци, яхти и друго благосъстояние, до което той постоянно има достъп. За съществуването на такава система приказват и разкритията към така наречен " Панама пейпърс ". Така, да вземем за пример, след изявленията за двореца на брега на Черно море доста бързо приятелят на Путин Аркадий Ротенберг разгласи обществено, че парцелът е негов, а не на съветския президент.

Разследване на журналистическата мрежа Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), дружно с онлайн изданието Meduza и редица медийни сътрудници, измежду които и немските NDR и WDR, разкри, че доста от приписваните на Путин обекти кой знае за какво се ръководят от едно и също място: всички те явно употребяват общия домейн " LLCInvest.ru ", написа " Новини.бг ".

Изтекли информации демонстрират, че този домейн в интернет и принадлежащите към него адреси за е-поща се употребяват за ръководството на доста компании с имущество, принадлежащо на доверени лица на Путин. Към тях спада и въпросният първокласен черноморски дворец. Над 4,5 милиарда щатски $ наподобява се ръководят от въпросната капиталова система LLC, в чийто състав влизат повече от 80 компании.

Наред с въпросния замък на брега на Черно море, от OCCRP са разкрили в структурите на LLC Invest и една вила северно от Санкт Петербург, родния град на Владимир Путин, добила популярност в обществото като " дачата на Путин ", която той постоянно употребява. Други находки са къща за отмора в зимен курорт, близо до границата с Финландия, където е омъжена дъщерята на Путин, също така една яхта и даже една самолетна компания с няколко самолета " Фалкон ".

Всички тези компании очевидно се управляват или от мейл-адреси на LLC Invest, или те самите употребяват едноименния домейн. Разследващите публицисти са разкрили в тези структури и много активи: редица съветски организации с нестопанска цел, чиито имена рядко се загатват обществено, също са част от структурата на LLC Invest и имат изненадващо тлъсти банкови сметки. Една от тях, чието име в превод гласи " Развитие на земеделски начинания ", и която е учредена от съветския олигарх и персонален другар на Путин Генадий Тимченко, има по сметките си стотици милиони долари. Самият Тимченко отхвърли да разяснява този въпрос.

" Въпросната LLC Invest е нещо като кооператив или обединяване, чиито членове си поделят благосъстоятелност, която могат и да си разменят ", споделя съветски специалист по въпросите на корупцията, поискал да остане неизвестен. Според него компаниите от LLC Invest имат и други неща, които ги свързват, с изключение на домейна и електронната поща: от време на време те имат общи управителните шефове и даже идентични пощенски адреси.

Журналистите са се обадили на няколко от шефовете на тези компании, само че всички са отрекли да имат нещо общо с имуществото на Путин. " Само подписвам документи ", е декларирал един от тях. " Знаете ли, че от време на време и бездомници са вписани като шефове на компании? Аз не съм скитник, само че също като тях единствено подписвам документи и не се интересувам от детайлите ", е споделил той. Освен това разказал, че в предишното фактически е имало случаи на прикриване на съветски активи и пране на пари, за които са били употребявани паспорти и подписи на бездомници.

Друг знак за това, че огромна част от това благосъстояние най-малкото може да бъде употребено от съветския президент, дава Централната банка на Русия. Нерядко нейни чиновници попадат и като шефове на компании в LLC Invest. Самият домейн, както и мейл-адресите пък се дават от компания, която принадлежи на банката. В медиите тя е наричана също и " банката на Путин ", защото е благосъстоятелност на някои от най-доверените лица на президента, измежду които е да вземем за пример Юрий Ковалчук.

Бивш специалист на американската работа OFAC, отговаряща за глобите, съобщи по отношение на разкритията към LLC Invest, че тази конструкция е доста съмнителна и е мъчно да се откри безобидно пояснение за нейната същина. Той допуска, че е допустимо посредством нея да се заобикалят глобите, наложени на олигарси или на Централната банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР