Количеството въглероден диоксид във въздуха през месец май е достигнало

...
Количеството въглероден диоксид във въздуха през месец май е достигнало
Коментари Харесай

Въглеродните емисии през май са достигнали най-високото си ниво в човешката история

Количеството въглероден диоксид във въздуха през месец май е достигнало безспорен връх в световен мащаб и сега в атмосферата има повече CO2 в сравнение с в който и да е различен миг най-малко в последните 4 млн. години. Нивата са съвсем два пъти по-високи от времето преди индустриализацията. Това демонстрират данните на Националната организация на океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), представени от NYTimes.

Те идват на фона на конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP26) в Бон, на която стана ясно, че светът не се движи задоволително бързо към климатичните цели, които включват и излъчванията от изкопаеми горива да бъдат фрапантно понижени до 2030 година

Някои огромни страни, притиснати от проблемите с газовите доставки и високите цени поради войната в Украйна, загърбвайки общенията от миналогодишната среща. Те и бяха и, който предизвести, че " сами ще се опечем ".
Абсолютни върхове
През предходната 2021 г светът е изпомпал в атмосферата 36,3 милиарда тона CO2 - най-високото равнище в историята. Тенденцията продължава и тази година. Според данните на институцията концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата в този момент доближава рекордните 421 частици на милион през месец май, когато нормално е емисионният пик за годината. Тогава резултатът от човешката активност е изключително мощен, тъй като това е интервалът тъкмо преди растежа на растенията да се форсира в Северното полукълбо (където има доста повече растителност, защото земната повърхност е по-голяма, в сравнение с в Южното) - растящите растения гълтам част от газа посредством фотосинтеза.
Реклама
Данните на NOAA, които са изведени от метеорологичната станция на върха на вулкана Мауна Лоа в Хавай, се удостоверяват и от друга организация, която работи с тази станция - Института по океанография " Скрипс ". Според тях концентрацията в този момент е с към 2 частици на милион по-висока от миналогодишния връх и със 140 частици на милион над междинната централизация на CO2 в прединдустриалните дни, когато се поддържало непрекъснато равнище от към 280 частици на милион.

Въпреки че равнищата на въглероден диоксид спаднаха през 2020 година, по време на икономическото закъснение поради пандемията, това не се трансформира в дълготрайна наклонност, споделя пред NYTimes Питър Танс, старши академик от лабораторията за световен мониторинг на NOAA. Скоростта на повишаване на концентрацията на въглероден диоксид " просто продължава да върви с почти същото движение, както през последното десетилетие ", споделя той.

В резултат, планетата продължава да се затопля, а това води до предстоящи резултати като повече наводнения, по-екстремни горещини, суша и влошаващи се горски пожари, които към този момент засягат милиони хора по целия свят. Средните световни температури в този момент са към 1,1 градуса по Целзий по-високи, в сравнение с в прединдустриалните времена. Целта, към която има необятен международен консенсус, е това покачване да бъде лимитирано до 1,5 градуса в идващите десетилетия. Това е прагът, оттатък който учените споделят, че вероятността от пагубни последствия от изменението на климата се усилва доста. Тази цел обаче а, изключително на фона на войната в Украйна сега.
" Златна тресчица " за инфраструктура за изкопаеми горива
Тази седмица и различен отчет на Climate Action Tracker (CAT) предизвестява, че светът се отдалечава от задачите и уговорките си, а войната е отпушила " златна тресчица " за нова инфраструктура за потребление на изкопаеми горива. Става дума за множеството планове и оферти за нови уреди за полутечен природен газ (LNG) в Германия, Италия, Гърция, Холандия и Канада. Газови планове се възраждат и в Западна Африка, а в Обединеното кралство предходната седмица регулаторите утвърдиха създаването на огромно газово находище в Северно море, оповестява BBC. Предложенията на Shell за създаването му бяха отхвърлени с екосъображения предходната година, само че в този момент поради рецесията с цените на горивата Обединеното кралство се стреми да усили вътрешното произвеждане на сила.
Реклама
Като част от спешния проект на Европейска комисия REpowerEU за понижаване на зависимостта от съветския газ до 12 милиарда евро са заделени за газопроводи и уреди за импорт на полутечен природен газ (LNG), което съгласно Брюксел е кратковременен ход за обезпечаване на енергийни доставки, до момента в който се построява възобновим потенциал.

" Предполага се, че всичко това оказва помощ за краткосрочно енергийно доставяне, само че новата инфраструктура, откакто бъде построена, ще бъде там в продължение на десетилетия. Ако всички тези проекти се материализират, те или ще се окажат като солидни блокирани активи, или ще заключат света в необратимо стопляне и несъмнено ще пропуснем задачите за климата ", споделя проф. Никлас Хьоне от NewClimate Institute, който е работил по отчета, представен от BBC.
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР