Количествата украинско зърно и пренасищането на пазара доведоха до протести

...
Количествата украинско зърно и пренасищането на пазара доведоха до протести
Коментари Харесай

И Полша на протест заради украинското зърно, призовават за оставка на министъра

Количествата украинско зърно и пренасищането на пазара доведоха до митинги на производители освен в България, само че и в Полша.  Във Варшава през днешния ден земеделци се срещнаха с министъра Хенрик Ковалчик в опит да изработят способи за прекъсване на спада на цените на фона на пренасищането на пазара от големи количества украинска продукция, която трябваше да отиде в Африка и Близкия изток, написа Асошиейтед прес.

Полша и други страни в района предложиха да оказват помощ за преноса на украинско зърно до пазарите на трети страни, откакто Русия блокира обичайните направления поради войната. 

Европейският съюз се отхвърли от митата и квотите за импорт, с цел да улесни превоза — също през Румъния и България — до пазари, които са разчитали на доставките. Но фермерите в директните страни споделят, че обещаните изходящи канали не работят по проект.

В резултат на това, те настояват, че зърното остава, наводнявайки личните им пазари и сваляйки цените. На този декор те търпят загуби и поради растящите разноските за торове и електрическа енергия.

В България стотици фермери в сряда започнаха тридневна обсада на главните контролно-пропускателни пунктове на границата с Румъния, в символ на митинг против безмитния импорт на украинско зърно.

Те споделят, че към 40% от реколтата им от предходната година остава непродадена на фона на голямо предложение и липса тук-там за предпазване единствено няколко месеца преди идната годишна продукция.

Миналата седмица Брюксел предложи общо 56,3 милиона евро (61 милиона долара) обезщетения на засегнатите фермери, от които България ще получи 16,7 милиона, а Полша съвсем 30 милиона евро - суми, които протестиращите и някои държавни управления считат за незадоволителни.

Даниела Димитрова, районен водач на Съюза на зърнопроизводителите в България, сподели, че украинският импорт прави българските фермери неконкурентоспособни.

„ Ние сме солидарни с Европа и нейната поддръжка за Украйна, само че Европейската комисия би трябвало да прегледа всяка обособена страна членка и да направи фермерите конкурентоспособни “, споделя тя, представена в АП.

В Полша, на фона на ранна акция преди есенните парламентарни избори, някои фермерски водачи приканват министъра на земеделието Хенрик Ковалчик да подаде оставка. AGROUnia провежда митинги като хвърляха зърно пред вратата на министерството.

Премиерът Матеуш Моравецки изясни, че зърното от Украйна „ дестабилизира полския пазар “ и би трябвало да се подхващат стъпки за незабавния му експорт, като в същото време се понижи вносът. Министър-председатялят добави, че Европейската комисия има разпореждания, тъй че да вземе обстановката под надзор, защото това въздейства негативно и върху други страни в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР