Коледна нощ“ е дело на Симеон Ангелов, зам.-директор на столичното

...
Коледна нощ“ е дело на Симеон Ангелов, зам.-директор на столичното
Коментари Харесай

Учител написа коледна песен и включи учениците си в нея

„ Коледна нощ “ е дело на Симеон Ангелов, зам.-директор на столичното СУ „ Академик Михаил Арнаудов “

Освен преподавател той е и помощник-диригент на църковен хор, както и рок музикант. Затова и не е изненада, че възпитава учениците си с китара в ръка. Бил е и гост-солист в известната рок група „ Епизод “.

Симеон Ангелов написа текста и музиката на „ Коледна нощ “ още през октомври 2021 година Тогава я свири на третокласници единствено с китара, а те незабавно я запяват. Така се ражда и концепцията да включи детски хор в песента, съобщи.

Година по-късно Лъчезар Павлов прави аранжимента и записа, а гласовете на децата в песента са на Валери Славчев, Емилия Василева, Виктория Ганкова и Невена Николова – четвъртокласници в 119-о учебно заведение.

„ Много забавно решение е прибавянето на тон от горящи дърва във втория куплет, който е едвам видим, само че работи отпускащо на подсъзнателно равнище “, споделя Симеон Ангелов.

Съвсем естествено се ражда и клипът към „ Коледна нощ “, дело на режисьора Ивайло Георгиев, който и снима красивите фрагменти. Част от тях са направени в пещерата Проходна (известна като Божиите очи), а други – в манастира „ Св. Никола “ в село Скравена. Монтажът пък е дело на Лъчезар Иванчев.

Изборът на манастира не е инцидентен. От 6 декември - денят, в който се празнува св. Никола, стартира празнуването и на Рождество Христово. Самият светец дарявал скрито пари на нуждаещите се. Често радвал дребните деца, като им подхвърлял скришно през прозореца подаръчета. Затова той е апетитен като прототип на Дядо Коледа.

Манастирът е учреден в интервала ХІІ-ХІV век и е културно средище. Включен е в листата на 100-те национални туристически обекти. В двора му има древен дъб на над 600 години.

Кадрите от манастира се преплитат и с домашния уют на конна база „ Здравец “ в село Скравена и по този метод дават пълнотата на коледния дух в клипа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР